TOZO 3 aanvragen voor levensonderhoud

Veel zelfstandig ondernemers zijn financieel getroffen door de coronacrisis. Het kabinet en Nederlandse gemeenten doen er alles aan om te helpen. Er is daarom voor ondernemers een vangnet regeling, die vergelijkbaar is aan de Bbz (bijzondere bijstand zelfstandigen), maar véél eenvoudiger aangevraagd kan worden. Het betreft de zogenaamde Tozo: de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers. Je kunt deze maand Tozo 3 aanvragen.

Aanvulling inkomen tot bijstandsniveau

De Tozo is niet voor iedereen. Je kunt Tozo aanvragen om jouw persoonlijke inkomen aan te vullen tot bijstandsniveau. Bij Tozo 1, die in maart van dit jaar uitgegeven werd, werd alleen gekeken naar het inkomen van de ondernemer zelf. Bij Tozo 2, die van juni tot en met augustus liep, werd wél een inkomenstoets van de samenwonende partner gedaan. Als het gezamenlijke inkomen boven bijstandsniveau uitkomt, had je al geen recht meer op Tozo 2. En dat geldt ook voor Tozo 3.

Tozo 3 aanvragen vanaf 1 oktober 2020

Over Tozo 3 werd nog iets te lang vergaderd lijkt het wel. Want aanvragen schijnt bij geen enkele gemeente nog mogelijk te zijn. Er waren geruchten dat bij de aanvraag van Tozo 3 van oktober tot april volgend jaar ook het eigen vermogen van de ondernemer mee genomen zou worden. De vermogenstoets is echter uitgesteld tot begin volgend jaar, als meer bekend wordt over Tozo 4 (van april tot juli 2021).

Voor nu is Tozo 3 aanvragen nog niet mogelijk, omdat gemeenten wachten op definitieve informatie van de overheid. De overheid noemt het anders: het is wachten tot de gemeenten de aanvraag modules klaar hebben. Even geduld dus nog…

Ook lenen is mogelijk binnen Tozo

Behalve een aanvulling van het inkomen tot het sociaal minimum, kun je met Tozo ook een lening aanvragen. Dat kun je in jouw aanvraag gelijk aangeven. Want ook al zijn de tijden moeilijk, als je niet kunt investeren, is de toekomst vaak ook niet beter. Het gaat daarbij om een lening tegen lage rente voor bedrijfskapitaal tot maximaal 10.157 euro.

Je kunt Tozo aanvragen bij de gemeente waar je woont.

Alles weten over Tozo?

En lees de informatie die de overheid hierover geeft:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-financiele-regelingen/overzicht-financiele-regelingen/tozo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.