Samen sparen? Zo houd je je relatie financieel gezond

Samen sparen

samen sparenHebben je spaargeld? Er zijn veel koppels die geen geld achter de hand hebben. Prima zolang het goed gaat maar een bron van irritatie als de wasmachine ineens stuk is. Zorg daarom altijd voor een reserve en spaar zoveel als je kunt. Aan het einde van de maand hoeft je geld natuurlijk niet perse op te zijn. Een goede leidraad voor een spaarpotje is het bedrag dat je nodig zou hebben om minimaal 6 maanden te overleven zonder inkomsten. Samen sparen is altijd een goed idee.

Samen sparen is goed voor je relatie

Om je relatie leuk te houden heb je natuurlijk niet perse geld nodig maar het maakt het wel veel makkelijker! Want eerlijk is eerlijk, het is goed voor je relatie om eens een weekendje weg te gaan, ergens te gaan eten of een bioscoopje pakken. Maar dan moet daar natuurlijk wel geld voor zijn. Het openen van een extra spaarrekening voor dit soort doelen, is een goede optie. Door op diverse momenten in de maand automatisch kleine bedragen te sparen in dit potje, merk je niet dat er wat van de (gezamenlijke) rekening af gaat en vult het potje zich vanzelf. Samen sparen brengt zo een buffer voor als het minder goed gaat financieel, maar ook om leuke dingen te kunnen doen.

Blijf praten

De meest problemen komen door ‘niet praten’. Ook als je niet praat over geldzaken, verhoog je de kans op geldproblemen in je relatie. Daarbij is het belangrijk dat je beiden inzicht hebt in de financiën en de verantwoordelijkheden die dit met zich meebrengt. En dan met name over de uitgaven om te kunnen leven. Door erover te praten zorg je dat het iets van jullie samen wordt. Zorg er ook voor dat de gezamenlijke geldzaken volledige transparant zijn. Het gaat jullie beiden aan dus moeten er geen geheimen of onduidelijkheden zijn.

Zet afspraken op papier

Door vooraf een aantal zaken goed op papier te zetten, creëer je rust. Natuurlijk is het niet gratis maar de kosten van een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract kosten, wegen niet op tegen het feit van uit elkaar gaan of je geregistreerd partnerschap ontbinden.

————————————————-
LEES OOK: Geld besparen voor ondernemers 5 belangrijke tips
EN 9 tips om corona financieel te overbruggen voor mkb en zzp
————————————————-

Een eigen rekening

Het is natuurlijk per koppel verschillend maar het houden van je eigen persoonlijke rekening naast de gezamenlijke rekening blijkt in de praktijk goed te werken. Je salaris laat je dan op je eigen rekening storten. Vanaf je persoonlijke rekening boek je dan elke maand een vast bedrag over op de gezamenlijke rekening. Doe dit wel direct nadat je salaris binnen is gekomen! Wat je overhoudt is voor jezelf. Zo weten jij en je partner precies waar jullie aan toe zijn en is het ook direct duidelijk hoeveel geld je kan uitgegeven aan kleding, uitgaan en andere persoonlijke zaken, zonder dat het huishouden in ‘gevaar’ komt.

Bespreek geld nooit tijdens of net na een ruzie

Wil je gezamenlijke geldzaken bespreken, doe dit dan niet tijdens een heftige ruzie of wanneer je partner onnodige dingen heeft gekocht waar jij het niet mee eens bent. Wacht liever tot de rust weer terug gekeerd is en voer dan samen een goed en open gesprek over geld.

Je relatie op nr. 1

De belangrijkste tip. Want eerlijk is eerlijk, geld is wel een belangrijke factor maar je relatie draait niet om geld maar om liefde. Door geld te zien als een middel kun je je loskoppelen van de betoverende eigenschap die geld op je kan hebben. Zet je relatie daarom boven de geldzaken. Een must in elke relatie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.