Burn-out voorkomen? Maak de balans op!

door: Annemay den Besten.

Burn-out voorkomen door in balans te blijven

burn-out voorkomenWerkstress is in Nederland de meest voorkomende beroepsziekte. Het is verleidelijk om te denken dat ondernemers meer autonomie ervaren en hun werkstress zelf reguleren – maar de realiteit blijkt heel anders te zijn.

Twee op de drie ervaart werkstress

Maar liefst tweederde van de zzp’ers ervaart regelmatig werkstress. Niet zo vreemd, want ondernemers dragen verantwoordelijkheden en risico’s die bij een loondienstverband bij de werkgever liggen. Bovendien maken zelfstandigen meer uren en zijn ze vaak ook ’s avonds en in het weekend met werk bezig. Wanneer je zelfstandig en solistisch werkt, kan je ook de verbinding missen met collega’s – en juist dat gevoel van verbinding kan werkstress verminderen. Je gezin en vriendenkring kunnen deze rol enigszins overnemen, maar ook zorgen voor extra stress. Met name perfectionistisch aangelegde ondernemers kunnen de druk voelen om niet alleen de perfecte ondernemer te zijn, maar daarnaast ook de perfecte partner, ouder, vriendin.

Grenzen aangeven aan klanten

En wat autonomie betreft… Uiteraard ben je als ondernemer eigen baas, maar dat betekent nog niet dat je altijd helemaal je eigen keuzes maakt. De verleiding kan groot zijn om zo ver mee te gaan in de wensen van de klant dat je je eigen grenzen vergeet. Gelukkig profiteren de meeste ondernemers ook van factoren die beschermen tegen burn-out en werkstress. Zo vinden de meeste zelfstandigen hun werk variërend en uitdagend, en voelt 80% van de zelfstandigen zich bevlogen.

Vaar je eigen koers en vraag hulp

Helaas is zelfstandig ondernemen geen garantie voor bevlogenheid, autonomie en ontspanning. Regelmatig kom je in situaties terecht waarbij het niet gemakkelijk is om keuzes vanuit jezelf te maken. Om stress te verminderen en  waardevol en bevlogen bezig te zijn, is het (terug)vinden en kiezen vanuit je eigen koers, essentieel. Dit kan je doen door – juist in alle drukte – even tijd te nemen om stil te staan bij jezelf, bij je beweegredenen om te gaan ondernemen, bij wat belangrijk is voor jou. Soms kom je daar zelf uit, vaak kan het helpen wanneer je hierbij begeleid wordt. De Coachtrain kan jou professioneel ondersteunen om je koers weer scherp voor ogen te krijgen en van daaruit de balans op te maken, passende keuzes te maken en hiernaar te handelen, ook bij (dreigende) burn-outklachten.

Meer weten of (vrijblijvend) kennis maken? Neem contact op met Coachtrain via de website decoachtrain.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.