Bedrijfsovernames, dit moet je weten!

Bedrijfsovernames

Bedrijfsovernames kunnen een complex proces zijn. Als je van plan bent om binnenkort een bedrijfsovername te doen, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van alle stappen en details die nodig zijn voor een succesvolle transactie. Ik zet graag alle stappen voor je op een rijtje, zodat je beter begrijpt wat er allemaal komt kijken bij een bedrijfsovername.

Goede voorbereiding voor een bedrijfsovername

Het allerbelangrijkste als je begint met het proces van het overnemen van een bedrijf is om goed voorbereid te zijn. Dit vereist dat je informatie verzamelt over de financiële toestand en structuur van het doelbedrijf. Verzamel ook alle relevante documentatie en juridische documenten.

Je moet ook echt duidelijk in beeld krijgen wat je verwacht dat het bedrijf gaat opleveren. En welke waarde het kan toevoegen aan jouw bestaande activiteit. Maak voor jezelf duidelijk waarom je denkt dat het een gunstige investering is. Als laatste, wees heel duidelijk over de termijn die je vaststelt voor de transactie om zo vertraging te voorkomen.

Financiering van de overdracht

Als alle documentatie is gecontroleerd en alles naar wens is, moet er geld op tafel komen voor de aankoop van het bedrijf. Hoeveelheid geld dat is, hangt af van de waarde van het bedrijf op het moment van aankoop. En een eventuele looptijd voor de financiering ervan. Denk dan ook aan rente voor eventueel geleend geld. En houd rekening met 20 tot 30 procent als onderhandelingsmarge. Je moet ook rekening houden met andere kosten, zoals advieskosten en notariskosten. 


LEES OOK: Hoeveel kan ik lenen voor mijn bedrijfspand?
EN Hoe organiseer je een leuk bedrijfsfeest?


Integratieproces na overdracht

Nadat de transactie is gedaan, mag je beginnen met het integreren van het nieuwe bedrijf in je bestaande businessactiviteit. Hierbij kun je denken aan logistieke oplossingen voor productdistributie en personeelsbeheer. Of de IT-uitdagingen zoals systeemintegraties en software updates. Dit proces kan tijdrovend zijn, afhankelijk van de grootte van beide organisaties. Dus neem hier genoeg tijd en geld voor apart, zodat je snel foutloos kunt draaien.

Experts inhuren voor een soepel overnameproces

Als je overweegt om een bedrijf over te nemen, is het belangrijk te weten wat er allemaal bij komt kijken. Van een goede voorbereiding tot de financiering en het integratieproces. Elke stap is even belangrijk. Hoewel dit proces complex kan lijken, kan elke transactie soepel verlopen door goed voorbereid te zijn. Met behulp van professionals die bekend zijn met bedrijfsovernames en -financieringen als Marktlink, zorg je voor een soepel lopend proces. En kom je niet voor verrassingen te staan.  

Foto door Diva Plavalaguna via Pexels.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.