3 tips voor een gezonde werkomgeving

Tips voor een gezonde werkomgeving

Een goede werkplek is van essentieel belang voor de productiviteit en de manier waarop jij je werk kunt doen. Daarnaast is een fijne werkplek natuurlijk ook belangrijk voor jouw personeel. Wanneer zij hun werk niet goed kunnen doen omdat de werkplek niet voldoet, kan dit problemen geven voor de productiviteit van jouw bedrijf. Dat kost geld en dat wil je niet. Kom je zelf wel eens met hoofdpijn en rugpijn thuis? Of merk je dat het personeel snel ziek is? Dan schort het wellicht aan een gezonde werkomgeving. Hier zijn 3 tips om hier verandering in te brengen.

1.      Voorkom tocht

Ventileren is belangrijk, maar het is niet de bedoeling dat je constant op de tocht zit. Wanneer je telkens de tocht op je nek of rug hebt staan, kan dit vervelende, fysieke ongemakken opleveren. Kijk daarom of het mogelijk is om op een andere plek te werken of dat er iets aan onnodige tocht gedaan kan worden. Soms helpt het al om enkel je bureau wat te draaien. In andere situaties is er simpelweg sprake van tocht op kantoor en moet er eerst iets aan de isolatie worden gedaan om het probleem voorgoed op te lossen.

Kan je maar niet ontdekken waar de tocht precies vandaan komt? Steek dan een kaarsje aan en loop rustig door je werkplek heen. Waar het vlammetje beweegt, is de tocht aanwezig. Let vervolgens ook op de richting van het kaarsje. Zo weet je ook vanuit welke richting de tocht vandaan komt en is het probleem gemakkelijker opgelost.

2.      Zorg voor minder geluidsoverlast

Vooral in een omgevingen waar je samen werkt, kan je veel geluid om je heen hebben. Collega’s die aan de telefoon zijn, met elkaar praten of plotseling de koffiemachine of de printer aanzetten. Wanneer je net in volle concentratie bezig bent, kan dit ontzettend vervelend zijn. Besef je echter wel dat zulke geluiden nooit geheel te voorkomen zijn. Wel kun je afspraken maken. Over koffietijd en momenten voor uitgaande telefoongesprekken. Je kunt ook investeren in koptelefoons die het geluid blokkeren. Dan is iedereen vrij om te praten en bepaal je zelf wanneer je dit horen wilt.

3.      Creëer een ergonomische werkplek

Het is niet voor niets dat veel mensen met rug- en nekklachten kampen wanneer zij lang achtereen aan hun bureau zitten. Zitten is eigenlijk heel slecht voor het menselijk lichaam. Hier zijn we simpelweg niet voor gemaakt. Zitten wordt dan ook wel het nieuwe roken genoemd. Het kan al veel helpen als je je lichaam de nodige rust biedt door van een ergonomische werkplek gebruik te maken. Negen van de tien keer nemen we er een verkeerde houding aan tijdens het werken, wat veel fysieke klachten kan geven. Met een ergonomische werkplek wordt de kans hierop een stuk kleiner.


LEES OOK: Een goede ergonomische werkplek en het verzuimpercentage
EN Ergonomische inrichting de werkplek in jouw bedrijf


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.