Ergonomische inrichting, de werkplek in jouw bedrijf

ergonomische inrichtingDe meeste mensen brengen dagelijks ongeveer een derde van hun tijd door op de werkplek. Daarom is het belangrijk dat de inrichting van die werkplek voldoet aan strenge eisen. Als je ZZP’er bent, hoef je dat volgens de wet niet perse goed voor elkaar te hebben. Maar zodra je personeel inhuurt, moet je voldoen aan veiligheids- en gezondheidseisen. Een ergonomische inrichting van je werkplek verdient dus aandacht.

Waar moet een werkplek aan voldoen?

Een goede werkplek moet voldoende armslag hebben om de werkzaamheden naar behoren te kunnen uitvoeren. Om gezond en veilig te kunnen werken is voldoende (dag)licht nodig. En er gelden grenzen voor temperatuur, frisse lucht en geluid. Het aantal beschikbare vierkante meters per persoon en het meubilair moet ook aan minimum eisen voldoen. Als er andere risico’s voor de gezondheid kunnen zijn, is het verplicht een Risico- Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) en een Plan van Aanpak op te stellen.

Goede lichaamshouding

Een ergonomische inrichting van de werkplek is belangrijk. Ook voor jezelf als je alleen werkt. Het zorgt er voor dat je in een goede lichaamshouding kunt werken. Het is belangrijk het meubilair en de hulpmiddelen aan te passen aan individuele behoeften, lichaamsmaten en werkzaamheden. Bij bureauwerk moeten tafel, stoel, beeldscherm, toetsenbord en muis op de juiste hoogte staan. Om goed te zitten heb je wellicht een voetensteun en laptophouder nodig. In een werkplaats of magazijn is het ook belangrijk een ergonomische inrichting te creëren. Op Multitube.nl vind je diverse materialen en zogenaamde ‘hardware’ om je daarbij te helpen. Je kan namelijk echt veel zelf doen.

Productiever werken zonder klachten

Een ergonomische inrichting van je kantoor of werkplaats brengt alleen maar voordeel. Zo behoed je jezelf en je personeel tegen RSI/CANS en rugklachten. Ook al zijn er kosten verbonden aan de ergonomische werkplek, het zal zich op termijn ruim terug betalen. Doordat werknemers minder snel uitvallen. En ook jijzelf je werk langer en zonder klachten kunt volbrengen. Wie zonder klachten werkt, is ook veel productiever. Tel uit je winst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.