Interview: Van veilige baan naar eigen bedrijf

door: Morene Dekker.
Sonja Kok (48) is moeder van Tim (20), Britt (19) en Quint (15). Jarenlang werkte ze als manager in het bedrijfsleven. Na haar scheiding besloot ze haar hart te volgen en een eigen bedrijf te starten.
“Vanuit mijn opvoeding heb ik meegekregen dat je afmaakt waaraan je begint, dus ook een huwelijk. Ik was al sinds mijn achttiende samen met mijn ex-man en voelde me steeds minder gelukkig in die relatie. Onze verschillende karakters werden een steeds groter probleem en toen ik verliefd werd op een ander, heb ik de knoop doorgehakt. In die periode werkte in minimaal zeventig uur in de week bij Pink Roccade. Op mijn werk hadden mensen er geen idee van dat ik ondertussen aan het scheiden was. Ik bleef met de kinderen in ons huis wonen, ze waren al iets ouder en wisten niet beter dan dat ik veel en hard werkte. Ik had de opvang en mijn moeder kwam drie middagen in de week. Ze haalde de kinderen van school en kookte voor ons. Ik werkte weliswaar veel, maar de kinderen gingen altijd voor. Laatst vroeg ik aan mijn dochter of ze mij weleens heeft gemist als moeder.  Ze zei van niet.

Ik heb werk en privé altijd goed kunnen scheiden en was er voor de volle honderd procent als ik vrij was. Mijn droom om een bureau te starten, borrelde in die periode op. De jaren daarvoor had ik reorganisaties en fusies begeleid en ontzettend veel geleerd. Zonder er al te lang over na te denken heb ik mijn veilige, zéér goed betaalde baan opgezegd en ben ik soul:made begonnen. Met dit bureau bied ik bedrijven ondersteuning bij het formuleren en uitwerken van strategie, aanscherpen van positionering en initiëren van succesvolle communicatie naar de doelgroepen. Zonder back-up en zonder termijn. Ik wist dat ik dit kon en ik wist dat het mij zou lukken.

Veel mensen verklaarden me voor gek dat ik als alleenstaande moeder zo’n financieel risico nam. Ach, of ik nu in een groot huis woon of op driehoog achter met mijn gezin, dat maakt voor mij geen verschil. Ik ben gedreven om dingen op mijn manier te doen en mijn visie uit te dragen. Ik wil werken vanuit de overtuiging dat alles een ziel heeft. Met soul:made verrassen we de mensen door out of the box te denken. In plaats van een presentatie met honderd slides vol nietszeggende grafieken en een nog saaier verhaal van de directeur laten we de directeur interviewen of maken we een film. Ik werk nog steeds zestig, zeventig uur in de week. Toch voelt het niet zo. Hier ligt mijn passie. Als ik iets heb geleerd van mijn scheiding is het wel  genieten van het leven en dat doen waar ik wel gelukkig van word.”

Dit interview verscheen onlangs ook in LOF magazine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.