Laat je zakelijke vermogen groeien door het te beleggen

Zakelijke vermogen laten groeien

zakelijke vermogenGaat het jou als ondernemer voor de wind? Heb je een stabiel klantenbestand, en een mooie omzet en winst? Dan kan het zijn dat je je in de luxepositie bevindt dat je aan het eind van het jaar geld over hebt dat je niet hoeft te investeren. Bij een eenmanszaak zou je dit aan jezelf uit kunnen betalen en het kunnen sparen. Spaarrekeningen bieden momenteel alleen bijna tot geen rente, en in de toekomst zou er zelfs sprake kunnen zijn van een negatieve rente. Een andere mogelijkheid die meer kans kan geven op een aantrekkelijk rendement is beleggen. Wil jij je zakelijke vermogen laten groeien? Dan heb je vast iets aan deze tips!

Veelgemaakte fout door ondernemers

Bij de start van je onderneming is het nodig om een zakelijke rekening te openen. Zo kun je goed financieel overzicht houden. Je houdt je zakelijke financiën zo gescheiden van je privé-inkomsten en -uitgaven. Maar wat doe je met geld dat overblijft op je zakelijke rekening? Vaak boeken ondernemers dit over naar hun privérekening om te sparen of te beleggen. Als je een eenmanszaak hebt, is dat oké. Maar bij alle andere bedrijfsvormen kan dit nadelig zijn, omdat je er dan inkomstenbelasting over moet betalen.

Wanneer zakelijk of privé beleggen?

Er is een verschil tussen de belastingheffing voor privé- en zakelijk vermogen. De Belastingdienst rekent bij particulieren met een verondersteld rendement. Bij ondernemers wordt belasting geheven over het daadwerkelijk behaalde rendement. Dit verschil kun je in je eigen voordeel gebruiken. Bij een gemiddeld rendement tot 4,8 procent is het simpel gesteld aantrekkelijker om je vermogen zakelijk te beleggen. Maak trouwens wel eerst gebruik van het heffingsvrije particuliere vermogen. Dat is in 2019 30.360 euro voor mensen zonder fiscale partner en 60.720 euro als je wel een fiscale partner hebt.

Tip: Kun je goed rationele beslissingen nemen en risico’s inschatten? En vind je het leuk om je te verdiepen in de financiële markten? Ga dan zelf beleggen! Het voordeel hiervan is dat je lage kosten betaalt voor het beheer van je portefeuille. Je kunt bijvoorbeeld zelf beleggen bij BinckBank.

LET OP: Natuurlijk brengt beleggen altijd risico’s met zich mee. Denk daarom vooraf goed na hoeveel risico je wilt lopen en hoelang je het geld kan missen. Je inleg kan (tijdelijk) minder waard worden.

Ondernemingsvorm bepalend voor manier van beleggen

Of zakelijk of privé beleggen aantrekkelijker is, hangt trouwens van nog wel meer factoren af. Zo speelt ook de ondernemingsvorm een rol. Heb je een BV dan mag je in principe zonder limiet vermogen opbouwen. Ben je ZZP’er en heb je een eenmanszaak? Dan mag je alleen een tijdelijke extra buffer aanhouden of geld dat een zakelijk doel heeft. Heb je meer zakelijk vermogen dan kan dit mogelijk door de Belastingdienst alsnog tot privé vermogen gerekend. Daarom is het overstappen op een BV bij goede verdiensten in een eenmanszaak zeker van belang.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met BinckBank.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.