Vrouwen in de techniek, waarom zijn ze nog steeds schaars?

Vrouwen in de techniek

Vrouwen in de techniek. Ze zijn schaars, maar ze zijn er wel. Steeds meer vrouwen doen technische opleidingen. Omdat steeds meer jonge meiden een technisch profiel kiezen op de middelbare school. En hoe komt het dan dat er zo weinig vrouwen daadwerkelijk in de techniek werken? Het is een masculiene wereld, maar dat betekent niet dat vrouwen het er niet geweldig goed kunnen doen. En toch stoppen veel vrouwen ook weer als ze bij een technisch bedrijf zijn begonnen. Hoe komt dat toch?

Vrouwen in een mannenwereld

Ik lees veel verhalen over vrouwen, die wel leuk werk hadden in hun technische functie, maar toch gestopt zijn door de sfeer op de werkplek. In een werkplaats met alleen maar mannen om je heen kan het een vervelende sfeer geven. Zeker als die mannen niet gewend zijn om met vrouwen te werken. En als de leidinggevende geen idee heeft hoe hij daarmee om moet gaan. Het zijn de plekken waar vrouwen alleen op kantoor werken en niet perse ook hun handen vies maken. Er zijn vaak nog wel slagen te maken in het normaliseren van vrouwelijke technische medewerkers.

Zelfstandige technische vrouwen

Gelukkig zijn er ook vrouwen die als zelfstandige een technisch bedrijf starten. Of dat overnemen van hun ouders. Dan heb je meer grip op de sfeer in dat bedrijf. Die bepaal je namelijk grotendeels zelf. Werksfeer is immers een belangrijke factor als het gaat om werkplezier. Je kunt je hard maken voor een inclusieve cultuur, waar geen flauwe grappen worden gemaakt als een vrouw één van de techneuten is. Ook op midden- en topniveau binnen een organisatie ervaren vrouwen in technische bedrijven soms weerstand van mannelijke collega’s. Of zelfs van leveranciers en klanten. Je moet stevig in je schoenen staan en je niet teveel aantrekken van flauwe grappen. Echte doorzetters redden het wel.

Parttime werken niet gebruikelijk

In veel technische bedrijven is parttime of flexibel werken nog niet goed ingeburgerd. Terwijl juist vrouwen en jonge vaders daar vaak behoefte aan hebben. Dat betekent dat die jonge mensen toch een andere kant op gaan met hun carrière. Gewoon omdat zij de balans tussen werk en privé beter willen krijgen. En dat is echt heel jammer. Die uitstroom van personeel is zo gemakkelijk te voorkomen, door juist die werktijden flexibel te maken. Het is misschien wat lastiger met inroosteren van werkzaamheden. Maar je kunt daarmee diversiteit bevorderen. En je komt makkelijker aan nieuw personeel als je de werktijden aantrekkelijker maakt.

Ben jij een technische ondernemer?

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar verhalen van technische vrouwelijke ondernemers. Waarom startte jij voor jezelf? Was dat altijd al je plan, of kon je elders niet de juiste werkplek vinden? Ben jij een technische ondernemer? Misschien heb je een eigen fabriek en werk je met manometers van Ebora. Of je runt je eigen fietsenwinkel met reparatieservice. Of je eigen autogarage? En zijn er ook freelance monteurs, die telkens op andere plekken werken? Of repareer jij landbouwmachines bij boeren op het erf? Ik vind het leuk om jouw verhaal te horen. Laat je van je horen? In reactie hieronder of per mail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.