Je eigen zaak openen? De hoofdlijnen

Je eigen zaak openen

Ben je het zat om voor een baas te werken en zie je het eigenlijk wel zitten om voor jezelf te beginnen? Waarom niet? Hier komt echter wel veel bij kijken. Het is belangrijk dat je hierin het overzicht niet verliest, zodat je geen belangrijke dingen vergeet. Maak daarom een To Do lijst met alle belangrijke dingen die je voor de opening moet hebben geregeld. Denk ook aan minder leuke dingen als vergunningen, verzekeringen en financiering.

Je eigen zaak openen en financiering

Voordat je begint met je bedrijf, heb je waarschijnlijk al een startersfinanciering nodig om de opstart te kunnen betalen. Maak een overzicht van alle kosten en reken uit hoeveel geld je minimaal nodig gaat hebben. Heb je dit geld klaar staan of moet je het lenen bij een bank? Beschik je over een cryptomunt, dan kun je hiervan misschien wel een deel voor de financiering gebruiken. Bekijk bijvoorbeeld eens de Ethereum prijzen om te kijken hoeveel euro je er op dit moment voor kunt krijgen. Cryptomunten kunnen aardig wat opleveren als je ze in een vroeg stadium kocht. Er wordt ook steeds vaker gebruik gemaakt van crowdfunding. Waarbij je ook het voordeel hebt dat je mensen alvast enthousiast kunt maken voor jouw nieuwe product of dienst.

Vergunningen en verzekeringen

Voor veel ondernemingen zijn gebouwen of opslagruimten nodig. Een horecazaak start met een ruimte, net als een winkel. Die hebben specifieke vergunningen nodig voordat je open mag. Wil je een horecazaak openen? Dan heb je ook nog te maken met hygiëne wetgeving. Zoek dat allemaal goed uit voordat je een pand huurt of laat verbouwen. Kijk ook naar welke verzekeringen je nodig hebt. Hoe meer risico je loopt op schade aan derden te veroorzaken, hoe beter je je moet verzekeren.

De leuke dingen van je eigen zaak openen

Er zijn ook leuke dingen aan je eigen zaak openen. Je hebt namelijk wel een creatieve naam en een bijpassend logo nodig. Eentje die past bij je werkzaamheden en die mensen bij blijft. Ook moet je een werkpand vinden. Deze mag worden ingericht. Denk goed na over je kleuren en wat voor uitstraling je wilt afgeven. Zakelijk en professioneel? Warm? Open? Je kleuren en meubilair doen al veel aan het eerste gevoel dat mensen bij binnenkomst zullen hebben.

Je inschrijven bij de KvK

Helaas moeten er ook een hoop administratieve klussen worden geklaard. Je moet je administratie bijhouden en belasting afdragen. Gaat dit je allemaal zelf lukken of ken je iemand die hierbij kan helpen? Nog beter is het om hier direct een professional voor in te huren. Maar het is belangrijk altijd zelf een oog op dat geld te houden. Want dat is de belangrijkste graadmeter om te zien hoe het gaat met jouw bedrijf. Ben je helemaal klaar om te openen? Schrijf je dan in bij de Kamer van Koophandel (KvK). Als je dit doet, word je ook meteen bij de belastingdienst aangemeld en krijg je een fiscaal nummer, speciaal voor jouw onderneming.

Nu nog klanten vinden

Wanneer je alles hebt geregeld om open te kunnen is het belangrijk om je eerste klanten te trekken. Hoe kom ik aan klanten? Ga na hoe concurrenten aan hun klanten komen. Via bepaalde platforms, reclame, advertenties of op de beurs? Zorg dat je een netwerk opbouwt en mensen van jouw bedrijf afweten. Investeer bijvoorbeeld geld in reclame en advertenties om mensen bewust te maken van jouw bestaan. Begin hier op tijd mee, zodat je op de openingsdag meteen aan de slag kunt en je niet eerst nog maanden bezig bent, om de eerste klanten te vinden.

Speciaal voor vrouwelijke ondernemers schrijf ik -Vivienne Westerhoud- al ruim 20 jaar artikelen met tips en inspiratie over het ondernemerschap. Ik help ook andere ondernemers met tekst, content marketing en SEO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.