Welke verpakking kan ik gebruiken voor mijn producten?

welke verpakking

Je hebt een product of een webwinkel? Dan komt er ook een moment dat je na moet denken over verpakkingen. Wat is nu een goede manier om jouw producten te verpakken? En wat is de meest milieuvriendelijke optie? De milieu-impact van verpakkingen hangt van veel dingen af. Bijvoorbeeld van het materiaal zelf en waar je het voor gebruikt. Maar ook of je het goed kunt recyclen of hergebruiken. Bijvoorbeeld door statiegeld. Welke verpakking jij kiest, hangt af van jouw product.

Grondstoffen en energie

Voor het maken van verpakkingen zijn grondstoffen en energie nodig. Dat belast altijd het milieu en dat geldt voor alle verpakkingen. Ook het vervoer en recyclen van verpakkingen kost energie. Toch zijn veel verpakkingen nuttig: ze voorkomen dat voedsel bederft en dat producten beschadigen.

Plastic verpakkingen en hun slechte milieu imago

Plastic verpakkingen hebben een slecht milieu-imago. Maar ze zijn wel degelijk zinvol als ze bederf en beschadiging van producten en voedsel kunnen voorkomen. De milieu-impact van eten weggooien is namelijk groter dan die van verpakkingen. Daarom zit er ook plastic om de komkommer en ademend plastic om gesneden groente. Deze producten blijven langer houdbaar, doordat in de verpakking een evenwicht ontstaat tussen kooldioxide en zuurstof. Producten, die kapot gaan doordat ze slecht verpakt zijn, hebben ook een grotere impact op het milieu dan de verpakking, die je toevoegt om dit te voorkomen. Plastic is dus niet altijd een slechte keuze als je rekening wilt houden met het milieu.

Producent van circulaire plastic verpakkingen

Dijkstra Plastics bijvoorbeeld, maakt al meer dan 40 jaar recyclebare emmers. Deze verpakkingen zijn 100% recyclebaar en dragen daardoor mee aan een duurzame toekomst. Zij verminderen met hun emmers het negatieve effect van afval op onze wereld. Dijkstra Plastics maakt ook emmers op maat. De emmers worden gemaakt van polypropyleen. Dat is een plasticsoort die 100% recyclebaar is. De beste producenten van circulaire plastics zijn aangesloten bij het Plastic Pact Nederland. Zij geven richtlijnen en verplichtingen om een circulaire verpakkingsketen te creëren.

Recycled papier en duurzaam vervoer gebruiken

Papier wordt in Nederland al op grote schaal gerecycled. Daarom is het voor kartonnen en papieren verpakkingen allang veel makkelijker om bewust milieuvriendelijk te kiezen. Ook kun je bij het bezorgen van pakketten nog veel milieuwinst behalen. Bijna alle vervoerders zijn al bezig met tests in verschillende steden met elektrische bestelbussen en fietskoeriers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.