Wat is een Workation en waar wil je dan heen?

Wat is een workation

Je kent de term misschien al wel, een ‘workation’ is het de laatste jaren helemaal! Maar wat is een workation? Je gaat op een uitgebreide vakantie van meerdere weken of maanden, maar je neemt wel je werk mee. Work en Vacation gaan heel goed samen. Het brengt veel inspiratie, doordat je in een andere omgeving bent en meer vrije tijd neemt dan je thuis misschien zou doen. Ik ben zelf net terug van zes weken Frankrijk. Ik ben op vijf verschillende plaatsen geweest. Vooral heel lang vlakbij zee aan de voet van de Pyreneeën. En ik had mijn laptop meegenomen. Dat is het enige wat ik echt nodig heb om mijn werk te kunnen doen. En natuurlijk goed werkend internet. 

Waarom een workation?

Waarom willen mensen op workation? Nou, ja de vraag zou ook kunnen zijn: waarom niet? Als we met z’n allen maanden achter elkaar thuis kunnen werken, kan dat dus eigenlijk overal. Zolang de grenzen open zijn natuurlijk. Digital nomads doen dat het hele jaar door, maar steeds meer mensen wagen zich aan de werkvakantie. Laptop mee en op een bijzondere plek je werk doen. Je combineert in een vreemde stad je gangbare werkzaamheden met een vakantie. 

Het enige wat je nodig hebt is je laptop en een goede internetverbinding. Je start vroeg in de ochtend met werken, neemt ’s middags een paar uur vrij, die je in de avond weer inhaalt. Als dat soms niet kan, beleef je de stad in de avond. Werknemers moeten het overleggen met de baas, maar (online) ondernemers kunnen gewoon beslissen om te vertrekken. 

Waar ga je heen als je op workation gaat?

Ik houd zelf erg van de rust van de natuur, dus ik werkte in dorpjes op het platteland, op het strand en midden in een wijngaard. Ik wisselde mijn werk af met lange wandelingen door de bergen en fietstochten langs de zee. En ik bezocht mystieke kerkjes in Katharenland, waar ik mediteerde. Natuurlijk kun je ook juist een bruisende stad opzoeken. Dan is het internet vaak wat beter. En kun je inspiratie opdoen op straat en in musea. Dat geeft weer een hele andere vibe. Het biedt inspiratie, die je thuis niet zou krijgen.

Wat zijn de 5 beste Europese steden voor een workation?

Zelf plannen om een keer een workation te boeken in een Europese stad? Maar nog geen idee waar je dan naartoe wilt gaan? Holidu.nl, dé zoekmachine voor vakantiehuizen, deelde onlangs een onderzoek naar de top 10 beste steden om werk en vrije tijd te combineren.

De prachtige stad Lissabon is de winnaar van deze ranglijst gevolgd door Barcelona en Boedapest. Het zijn allemaal geweldige steden om een tijdje te verblijven. 

Zij hebben de lijst samengesteld door een aantal factoren te analyseren dat voor elke telewerker belangrijk is. Vervolgens stelden zij vast welke steden daar het beste op scoorden. Zoals de kosten van een appartement met één slaapkamer en de hoeveelheid activiteiten die er te doen zijn. Ook de kosten van een drankje na het werk, het gemiddelde aantal uren zonneschijn en, het allerbelangrijkste, de snelheid van de internetverbinding werden meegenomen in de test.

1. Lissabon

Lissabon
Lissabon

Lissabon kwam als beste uit de bus. De nummer 1 stad om naartoe te gaan voor een “workation”. Over de hele linie was de Portugese hoofdstad de beste, ook al scoorde de stad in de verschillende categorieën niet steeds in de top drie. Toch is Lissabon eerste geworden. En dat verbaast me niets. Lissabon is een stad vol kleur en klanken van de fado. De bakkertjes met de heerlijkste pastel de nata en goede wijn, die niet veel kost. De stranden zijn dichtbij en het weer is goed. Taxi’s zijn goedkoop en het openbaar vervoer is ook heel goed geregeld. 

2. Barcelona

Sagrada Familia Barcelona

Barcelona, de mooie stad aan zee in Noord Spanje, eindigt op de tweede plaats als beste stad in Europa om een werkvakantie te houden. De unieke architectuur van de stad, met dank vooral aan ontwerper Gaudi, heeft daar zeker aan bijgedragen. Er is zoveel te zien, zoals de Sagrada Familia en Park Güell. Ook de Casa Battló mag je niet missen. Het gebouw met zijn organische ronde vormen is wonderschoon. De meeste highlights in de stad kun je lopend bezoeken, maar je kunt er ook makkelijk een fiets huren. De stad is goed ingericht op flexibele werkers en je ontmoet er internationale professionals van over de hele wereld in de co-working spaces. Het internet is er indrukwekkend goed!

3. Boedapest

Boedapest aan de Donau

Net als Lissabon stond Boedapest voor geen van de afzonderlijke werk- of vakantiecategorieën in de top, maar de sterke scores over de hele linie zorgden ervoor dat de Hongaarse stad wel de derde plek veroverde. Wil je het lekker warm hebben? Dan is Boedapest alleen in de zomer een goed idee. Maar wat de stad mist aan zonnestralen, maakt het zeker goed op alle andere vlakken. Het is er goedkoop, waardoor je lekker lang kunt blijven, zonder dat het je te veel kost. En er is veel cultuur, architectuur en geschiedenis te snuiven.

4. Istanbul

Istanbul staat op een welverdiende vierde plaats in deze Europese ranglijst. De hoofdstad van Turkije werd in 2010 uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa. De combinatie van Oosterse 1001 nacht sferen met de moderne stad die Istanbul ook is. Dat maakt dat je echt even helemaal weg bent. Het eten is er heerlijk, het straatbeeld verrassend om elke hoek. De mooiste pracht en praal van moskeeën en de geuren en kleuren van de Grote Bazaar. Wil je er echt even uit? Dan is dit een mooie keuze.

5. Boekarest

Op de vijfde plaats in de top vijf van Europese steden voor een werkvakantie staat Boekarest. De levendige en drukke hoofdstad van Roemenië heeft de laatste jaren een grote comeback gemaakt en heeft veel te bieden voor telewerkers. Leuke hippe tentjes en geweldig internet. En natuurlijk de oude stad met zijn art deco gebouwen, die aan Parijs doen denken. Alleen is alles er veel goedkoper.

Waar ga jij heen?

De lijst van Holidu gaat verder met Madrid op nummer 6, gevolgd door Sofia, Krakau en Belgrado. Op nummer 10 staat Praag, wat ik zelf ook een fantastische stad vind. Zeker in de winter als de kerstverlichting de bruggen versiert. Sprookjesachtig! De laatste steden in de top tien zijn met elkaar goed voor een hele berg cultureel erfgoed, waar je niet op uitgekeken raakt. Kastelen, kathedralen, oude geplaveide wegen en dikke bruggen over stadsrivieren. Je zult je best moeten doen om je aandacht bij je werk te houden. 

Waar zou jij heen willen?

Een reactie

  1. Wat een leuke tips! Lissabon en Barcelona ken ik al als workation bestemming, maar Boedapest en Istanbul lijken me ontzettend gaaf om te ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.