Beroepsaansprakelijkheid (BAV) heb jij die nodig?

Beroepsaansprakelijkheid
Foto door Mikael Blomkvist via Pexels

Als ondernemer heb je met beroepsaansprakelijkheid te maken als je schade veroorzaakt tijdens je werk. Word je aansprakelijk gesteld? Dan kan het fijn zijn om te weten wat je het beste kunt doen. Juridische adviseurs kunnen je daarbij helpen en het is slim om een BAV verzekering af te sluiten. Deze beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschermt jou als je fouten maakt tijdens je werk. Het geeft bescherming voor onder andere privacy, nalatigheid, reconstructie en wettelijke aansprakelijkheid. Ben je benieuwd hoe je het beste met aansprakelijkheid om kunt gaan? Lees dan verder. 

Schadevergoeding van jou en je werknemers

Als ondernemer is het natuurlijk vervelend wanneer je aansprakelijk wordt gesteld. De hulp van een gespecialiseerde advocaat is dan fijn. Het is slim om tijdig deze hulp te zoeken zodat uitgezocht kan worden hoe de schade beperkt kan blijven. Een schadevergoeding geeft dekking voor schade van foute advisering of schending van een geheimhouding. Pleegt een van je werknemers tijdens werktijd een onrechtmatige daad? Als werkgever ben je dan ook aansprakelijk. De eventuele schade moet jij als werkgever vergoeden. 

Risicoaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid

Schade die je niet zelf veroorzaakt, maar door een andere oorzaak is ontstaan wordt ook wel risicoaansprakelijkheid genoemd. Het zijn dingen waar jezelf niet meteen invloed op hebt. Juist daarom is het slim om hier een verzekering voor af te sluiten. Het kan namelijk gebeuren dat deze situaties zich voordoen. Zorg dat je in je onderneming deze verzekeringen goed afsluit en weet waar je voor verzekert. Gebrek in product, gebouwen en milieuschade zijn ook onderwerpen waar je risico’s kunt lopen. 

Schuldaansprakelijkheid, wat is dat?

Gaat het over de schuldaansprakelijkheid dan ligt de oorzaak bij de persoon zelf. Er is dan sprake van onrechtmatig handelen. Dit hoeft natuurlijk niet expres te gebeuren en is voor beide partijen vervelend. Ben je nalatig of onvoorzichtig geweest? Dan kan een expert je helpen om ervoor te zorgen dat de schadeclaims niet te hoog worden. Ga na hoe je bepaalde risico’s kunt voorkomen. Een BAV dekt de vermogensschade en de financiële schade.


LEES OOK: Wat is een AVB verzekering en wanneer heb ik die nodig?
EN Veiligheid op kantoor, waar moet je op letten?


Het is slim om ook een AVB verzekering te nemen, dat gaat namelijk over letselschade en materiële schade. Deze verzekeringen zijn allebei belangrijk omdat je dan bent verzekerd voor de meeste risico’s. Ben je een adviseur, makelaar, advocaat of architect? Dan is het slim om een Beroepsaansprakelijkheid verzekering (BAV) te nemen. De AVB verzekering is voor iedere ondernemer nuttig die bij zijn klanten langsgaat. 

Waar wacht je nog op? Kijk goed naar je verzekeringen om zo dure schadeclaims te voorkomen, je krijgt daardoor minder problemen met de aansprakelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.