Een bijzondere onderneming: de uitvaartwinkel

Interview
Bijzondere ondernemingDe eerste en enige uitvaartwinkel van Flevoland en het Gooi bevindt zich in Almere. Zo’n winkel zie je niet vaak. Gek eigenlijk, vroeger of later komt iedereen in aanraking met een overlijden. Maar misschien omdat de dood altijd nog een beetje taboe is en de wereld van uitvaarten wat onzichtbaar. Een uitvaartwinkel daarentegen is een laagdrempelige en veilige manier om in aanraking te komen met de mogelijkheden en keuzes die gemaakt kunnen worden rondom een uitvaart. In dit interview vertelt eigenaar van deze bijzondere onderneming Dhr. Rebel hoe zo’n uitvaartwinkel er uit ziet en welke mogelijkheden er zijn.

Wat is een uitvaartwinkel?

Dhr. Rebel is eigenaar. Zeven generaties gingen hem al voor in de uitvaartzorg. En er is veel veranderd. “Naast informatie, kun je in een uitvaartwinkel terecht voor alle producten rondom een overlijden. Dat zijn behoorlijk wat producten. Van kaartjes die je kunt sturen om mensen een hart onder de riem steken, tot een uitgebreide selectie aan boeken op het gebied van rouwverwerking, maar bijvoorbeeld ook boeken die je helpen om een goede toespraak te schrijven voor een uitvaart. Verder vind je er urnen, condoleanceregisters, kisten en lijkwaden, kaarsen en gedenklichten en gedenksieraden.”

Alle mogelijke gedenksieraden

“Ben je al bekend met gedenksieraden? Een mooie manier om herinneringen voor altijd dichtbij je te houden is een gedenksieraad. Met een assieraad, vingerafdruksieraad of haarsieraad bezit je een waardevol herdenkingsvoorwerp. In assieraden bijvoorbeeld, de naam zegt het al, bewaar je een klein gedeelte van de as. Dit is mogelijk voor kettingen, armbanden, ringen en oorbellen. Deze zijn in allerlei uiteenlopende stijlen te verkrijgen. Of van een trouwring een herinneringssieraad maken, dat kan bijvoorbeeld ook.”

Kan ik bij een uitvaartwinkel ook terecht voor uitvaartdiensten?

Rebel: “Jazeker, deze uitvaartwinkel in Almere is er ook voor het samenstellen van een passend uitvaartritueel. Door de ruim 200 jaar ervaring die is opgebouwd in het familiebedrijf weten zij: mensen vinden het moeilijk om een uitvaartcentrum binnen te lopen. Een winkel is daarom een uitkomst: het is een meer toegankelijke plek, waar mensen makkelijker binnenkomen. Hier kun je je ongedwongen en rustig oriënteren en als je er klaar voor bent, dan kun je het gesprek aangaan met één van de medewerkers.”

Dankbaar werk

Een bijzonder soort winkel dus. Rebel: “Ja dat klopt. Maar het is enorm dankbaar werk. In een winkel als deze kun je mensen steun bieden op het moment dat zij dit het meeste nodig hebben. Je kunt mensen rustig begeleiden in het maken van keuzes en je bent een luisterend oor. Het is heel sociaal werk waar je zeker empatisch voor moet zijn. Het is ook afwisselend werk, omdat er veel verschillende zaken geregeld moeten worden. Het verveelt dus nooit!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.