Internationaal zaken doen in de juiste taal

internationaal zaken doen in de juiste taal

Murielle Bogaers verkocht jarenlang handgemaakte sieraden via haar webshop MU-Sieraden. Zij kocht alleen handgemaakte sieraden in en hanteert de fairtrade filosofie. De artikelen in haar webshop zijn daarom zeker niet te duur, maar ook niet ‘te goedkoop’. Murielle doet zaken met Peru, India, Guatemala en dichter bij huis met o.a. Spanje en Frankrijk. Als je haar vraagt wat belangrijk is bij internationaal zaken doen dan zegt zij:

Internationaal zaken doen

“Zolang je de taal redelijk beheerst kun je daadwerkelijk contact maken en interesse tonen in de mensen waarmee je handelt. Daarmee bouw je een vertrouwensrelatie op. Dan stellen leveranciers je nooit teleur!”

Internationaal zaken doen

Murielle regelt haar bankzaken graag zo efficiënt mogelijk. “Sinds de invoer van de nieuwe rekeningnummers met IBAN is het makkelijker geworden om binnen Europa geldtransacties te doen. Dat is wel handig. Bij ING -waar ik bankier- is dat heel gemakkelijk met een speciale online inlog. Je hebt geen extra apparaatjes nodig en kunt overal en altijd jouw rekening checken.”

Speek je talen

Murielle is Nederlandse. Haar vader is geboren en getogen in Spanje. Haar oma kwam uit Wallonië en sprak met haar voornamelijk Frans. Murielle spreekt dus haar talen.

“Dat ik Spaans spreek, en vooral ook redelijk goed kan schrijven, helpt mij bij het zaken doen in Zuid Amerika en Spanje. Het maakt niet uit als je fouten maakt, mijn leveranciers vinden het geweldig dat ik de moeite neem hun taal te spreken.”

Ook al hebben Murielle’s zakenrelaties andere gewoonten en is de afstand zo groot dat je niet alles kunt controleren, de taal spreken en vertrouwen hebben in elkaar helpt wel bij het zaken doen.

“Toen ik net begon met ondernemen, moest ik mijn leveranciers nog uitzoeken. De eerste keer dat je dan geld overmaakt voor een levering is wel even spannend. Zeker omdat ik alleen per e-mail contact had. Ik herinner me dat ik dacht ‘zelfs al komen de sieraden nooit aan, ik heb in elk geval een goed doel gesteund’

Maar ik ben nog nooit teleurgesteld. Je moet vertrouwen hebben in de mensen met wie je zaken doet.


LEES OOK: Webshop omzet verhogen? ga internationaal!
EN In het buitenland verkopen met je webshop? Deze ervaren onderneemster deed het ook!


Andere cultuur en persoonlijk contact

“Het is de kunst een persoonlijke band op te bouwen met je zakenrelaties. En dat vind ik zelf ook juist zo leuk. Ik feliciteer mijn leveranciers als ze tante zijn geworden, wens ze een goede vakantie en toon werkelijk interesse. Ik denk dat het de sleutel is tot succesvol zaken doen over zo’n grote afstand. Het is dan niet meer een bedrijf waar je zaken mee doet, maar het is een persoon geworden en andersom ook. MU is een persoon en geen webshop meer.
Om andere culturen te treffen, hoeven we geen oceanen over te steken. Als je zaken doet met Frankrijk, helpt het ook als je Frans spreekt. Al probeer je het maar. En in Spanje houdt iedereen siësta, dat is geen moment om te bellen waar de bestelling blijft.”

Tips van Murielle
1. Spreek je talen
2. Toon werkelijke interesse in de personen waarmee je handelt
3. Pas je aan en heb respect voor de andere cultuur
4. Heb vertrouwen dat jouw bestelling aankomt
5. Zorg dat je bankzaken goed geregeld zijn

Wil jij jouw internationale ambities waarmaken? Kijk dan ook eens op de website van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland.

Foto bovenaan artikel door Elle Hughes via Pexels.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.