Home > Nieuws & Tips > Het gaat beter met de kleine ondernemer!

Het gaat beter met de kleine ondernemer!

Volgens het IMK, Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf, is de economische situatie voor kleine ondernemers in het tweede kwartaal van 2011 sterk verbeterd. In het eerste kwartaal werd nog vastgesteld dat de lokale economie onverminderd in mineur was. IMK introduceerde in januari van dit jaar de zogenaamde ‘IMK-Index’, die maatgevend is voor het aantal ondernemers dat in nood verkeert. Deze index is gebaseerd op het aantal ondernemers, dat een beroep doet op bijstandverlening in de vorm van krediet en/of uitkering bij gemeenten in Nederland.  “De economische opleving in 2010 en 2011 in Nederland ging tot nu toe aan de lokale economie voorbij. Het is vooral het grootbedrijf dat geprofiteerd heeft van de toegenomen export,” zegt Han Dieperink, algemeen directeur van IMK. “Maar nu zien we een sterke afname van het aantal kleine ondernemers, dat nog in acute nood terecht komt en zijn we weer vrijwel op het niveau van voor de crisis terechtgekomen.”Bijstandindex
De IMK-Index is voor januari 2008 op 100 gesteld en toonde in maart 2010 een maximale stand van 234. De economische recessie zorgde vooral in 2009 voor een toename in de bijstandverlening aan ondernemers. Sinds april 2010 is de index rond het niveau van 150 beland, waarbij het vierde kwartaal van 2010 nog een verdere verslechtering liet zien. In het tweede kwartaal van dit jaar daalde de IMK-Index naar 104. Ruim 40 procent van alle aanvragen voor bijstandverlening komt uit de bouwsector, horeca en detailhandel.

Bbz-regeling
De Bbz-regeling (Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004) is in het leven geroepen voor ondernemers die tijdelijk niet beschikken over voldoende middelen om in hun bestaan te voorzien en/of behoefte hebben aan bedrijfskapitaal, maar hiervoor geen financiering kunnen krijgen. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten en draagt direct bij aan continuïteit van ruim de helft van de betrokken ondernemingen.

Bron: briskmagazine.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.