Interview met Oprichtster van Bibelotte

Jacoline van de Meent is eigenaresse van www.bibelotte.nl Bedding & More. Wij vragen haar hoe haar ondernemerschap startte en hoe zij haar bedrijf nu runt.
Waarom ben je voor jezelf begonnen?
Eigenlijk het klassieke verhaal, toen de oudste geboren werd ben ik gestopt met werken om voorlopig lekker thuis te blijven. Ik had het niet meer naar m’n zin met mijn toenmalige werk maar wist nog niet wat ik nou echt wilde. Ik was altijd bezig met ‘mooie dingen maken’ en had veel ideeën voor leuke producten voor de babykamer. Toen ik vrij snel daarna zwanger raakte van de 2e begonnen de ideeën vorm te krijgen: een webshop in kraamkado’s en kinderlifestyle. Daarnaast wilde ik leuke kussens etc. maken en onder het eigen label Bibelotte verkopen. Ik kan echter helemaal niet naaien, dit liet ik dus mijn moeder en mijn zus doen. Dat hele verhaal van die kraamkado’s is nooit van de grond gekomen, de kussens die we zelf maakten werden zo enthousiast ontvangen dat we ons helemaal hier op zijn gaan richten.

Hoe heb je je voorbereid op je eigen zaak?
Voordat ik van start ging heb ik gezorgd dat de website helemaal goed op de rit was. Ik bezocht beurzen om in te kopen en keek veel in kinderwinkels naar het bestaande assortiment. Toen ons 2e kindje 6 weken oud was stond ik op een beurs om Bibelotte voor het eerst te promoten en naamsbekendheid te maken. Verder leef ik met de instelling van: go-with-the-flow, echt voorbereidingswerk heb ik dus niet gedaan.

Waarom doe je precies wat je doet? Het is echt zo gelopen en het is nooit mijn bedoeling geweest om Bibelotte zo als merk neer te zetten. Maar ik ben iemand die snel schakeld en inspeelt op de dingen waar ik tegen aanloop. Van het één kwam dus het ander. Ook ben ik iemand die de lat steeds hoger legt, ik was niet tevreden met alleen maar een webshop maar wilde veel meer.

Hoe is het om samen te werken met je zus?
Dat gaat echt vanzelf. We kennen elkaar natuurlijk erg goed en dat is prettig. We weten allebei wat we aan elkaar hebben en we zijn het in de familie gewend om heel open met elkaar om te gaan. Je kunt zeggen wat je vind en wat je denkt en iedereen respecteerd dat. Dit is fijn, vooral nu ik niet alleen haar zus maar ook haar werkgever ben. Werk en prive kunnen we goed scheiden al praten we op een verjaardag wel regelmatig over Bibelotte.

Wat maakt jouw team uniek?
Het laatste jaar hebben we er hard aan gewerkt om iedereen zelfstandig te laten functioneren. Ik wil ernaar toe werken dat ieder voor zich zijn taken kan doen zonder dat ik er steeds maar bij hoef te zijn. Ik hou de grote lijnen in het oog en bepaal de koers van het bedrijf. De teamleden onderling moeten zelf hun taken uitvoeren en problemen oplossen. Iedere maand houden we werkoverleg. Zelf wil ik nog maar 1 vaste dag op de zaak zijn, de rest van de week ben ik stand-by. Dat dit nu al zo werkt is geweldig, ik vind het heel belangrijk om personeel te stimuleren in hun talenten. Ieder heeft zijn eigen talent en als iedereen de kans heeft om dit optimaal te benutten, dan versterk je elkaar. En het stimuleert ook enorm, hierdoor krijg je een prettige werksfeer en is iedereen gedreven.

Wat maakt jouw product een uniek product?
Het is de totale uitstraling, Bibelotte is niet zomaar een product maar een beleving. We hechten heel veel waarde aan alles erom heen. Alles moet in balans zijn, een stofontwerp maar ook de hangtag die aan het product hangt. En dan niet alleen met de producten, ook met onze filosofie willen we uitdragen dat Bibelotte veel meer is dan een commercieel product. Wees goed voor elkaar, wees goed voor de natuur en blijf trouw aan jezelf. Een voorbeeld hiervan is de Kinderclub, een club waarmee we kinderen stimuleren om creatief bezig te zijn. Dus niet alleen maar achter de Nintendo maar lekker buiten spelen, tips geven voor interessante uitjes en leuke doe-dingetjes maken. Ik vind het erg belangrijk dat kinderen gestimuleerd worden in hun eigen ideeën.

Wat is jouw inspiratie?
Mooie dingen in het leven. Dat kan echt vanalles zijn. Een tekening van de kinderen, een zonnestraal in de winter of een fijn gesprek met iemand. In augustus was ik in Noorwegen en liep ik met mijn man door de haven van Oslo. Daar lag een heel oud en vies visserschip. Maar op het dek lag een prachtig verweerde bos touw in een vage groen/blauwe tint. Het schip was antraciet met blauw/grijs en de verroeste plekken hadden een warm-bruine tint. Dit was alles was zo’n prachtige kleurencombinatie, het werd de basis van onze collectie Skyler die februari op de markt komt.

Wat is je valkuil?
De laatste paar jaar ben ik alleen maar bezig geweest met de zaak, of met de kinderen. Ik stond in de spagaat, met 1 baan in de zaak met z’n andere been in het gezin. Alles deed ik half en had nooit geen tijd voor leuke dingen. Ik denk dat dit wel de valkuil voor alle ondernemers is. Aan de andere kant kan je soms ook niet anders, er is zoveel geld geinvesteerd in de zaak en dat moet er toch een keertje uit komen. Die druk is hoog. Inmiddels heb ik het merk zo opgezet dat het nu kan gaan draaien, het is nu dus tijd om me weer op andere dingen te focussen terwijl de organisatie toch door draait. Op deze manier is het voor mij te combineren, want naast Bibelotte hebben we 3 kleine kindjes en heeft mijn man ook nog een eigen bedrijf. Laatste jaren heb ik altijd maar gewerkt en gewerkt, nu wil ik meer tijd voor mezelf en voor de kinderen.

Heb je een gouden tip voor andere onderneemsters?
Mijn valkuil is ook gelijk mijn uitdaging en ik hoop een tip voor andere ondernemers: Als je wilt groeien moet je dingen uit handen geven. Focus je op de dingen waar je goed in bent en laat de rest aan anderen over. Het laatste half jaar heb ik een personal coach gehad die mij heeft gestuurd in deze dingen. Ik doe alles vanuit mijn gevoel (heb helemaal geen commerciele /textiele achtergrond) en had het even heel erg nodig om bevestigd te krijgen dat ik op de goede weg zit. Durf het aan om hulp in te schakelen en heb verder vertrouwen in jezelf. Ik heb veel geleerd van een lezing van Paul de Blot, hij vertelde dat ons verstand in onze buik zit, ons gevoel is het beste verstand wat je kunt hebben.

7 reacties

 1. Hoi lieve zus,
  Ik ben trots op je, maar dat weet je zo onderhand wel. Toch leuk om het weer zo te lezen.
  Jolanda

 2. Er klinkt een enorme positieve trots uit dit stukje! Doorgaan zo!

 3. Leuk hoor, al die interviews!

  Echt iets om trots op te zijn!

  (er staan alleen een paar fikse taalfouten in… – iedereen respecteerd dat enz.;-)….. sorry, viel me gewoon ff op)

 4. Hoi Jacoline,

  leuk om te lezen en blijf volgen die buik!;-)

  Lianne

 5. Geweldig Jcoline,
  Je verdient het om met zo’n mooi stuk op deze site te staan.

  Lieve groeten,

  Snotneusen
  Veenendaal
  Stella en Marja

 6. jacoline,
  mooi mens, mooi bedrijf! succes met alles.

 7. Super Jacoline! Geef het maar uit handen, wij helpen je!

  Groetjes uit een zonnig Belgie, Mariet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.