ZZP en een huis kopen? Er is meer mogelijk dan je denkt!

ZZP en een huis kopen

De meeste hypotheekverstrekkers gingen lange tijd uit van een inkomen vanuit een vast contract bij een werkgever. Je kon als zelfstandig ondernemer met een eenmanszaak tot voor kort maar lastig aan een hypotheek komen. Met de flexibilisering van de arbeidsmarkt, bewegen hypotheek verstrekkers gelukkig mee in deze trend. ZZP en een huis kopen is daardoor al een stuk eenvoudiger geworden.

ZZP en een huis kopen

Als je gaat ondernemen vanuit een situatie waar je een woning huurt, kon je vroeger lang wachten voor je een keer voldoende zou verdienen om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Nu steeds meer mensen gaan ondernemen is het een logische stap dat hypotheekverstrekkers daar wat soepeler mee omgaan. Het is immers met een vast contract ook niet altijd meer gezegd dat dat voor langere tijd zal zijn. Er zijn meer onzekerheden gekomen, ook bij grotere bedrijven. Een goede zaak dus dat ook hardwerkende en vaak goedverdienende ZZP-ers serieus genomen worden voor wat betreft hun inkomen. ZZP en een huis kopen? Dat is het onderzoeken waard!

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Het bedrag dat je kunt lenen om een huis te kopen hangt natuurlijk af van je inkomen. Voorheen moest je minimaal drie jaar ondernemen en werd vaak niet je volledige inkomen meegerekend. Nu kijken meerdere hypotheekverstrekkers daar met andere ogen naar. Ze zijn soepeler en hebben meer vertrouwen. Kijk bijvoorbeeld eens bij de zzp hypotheek van NIBC Direct voor meer details. Werk jij al meer dan drie jaar als ZZP, dan heb je veel kans dat je in aanmerking komt voor een hypotheek. Je moet dan wel aan de hand van je cijfers aan kunnen tonen dat jouw onderneming gezond is. Verschillende aanbieders gebruiken andere cijfers voor het bepalen van je toetsingsinkomen. Vergelijk dat dus goed. Ben je minder dan drie jaar ondernemer? Dan wordt slechts een deel van je inkomen meegerekend voor het aanvragen van een hypotheek en krijg je vaak een iets hogere rente over het te lenen bedrag.

ZZP en de Nationale Hypotheek Garantie

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een regeling die geldt voor koopwoningen tot ongeveer tweeënhalve ton. Deze garantie is bedoeld voor mensen die door onvoorziene omstandigheden de hypotheeklasten niet meer kunnen opbrengen. Zoals bij echtscheiding, arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid. Dan word je geholpen met een tijdelijke kwijtschelding van betaling of, als de situatie blijvend onbetaalbaar is, wordt het huis verkocht. Als de opbrengst van je huis in zo’n geval lager is dan de afgesloten hypotheek, wordt de restschuld kwijtgescholden. Deze regeling is sinds 1 december 2016 ook voor ZZP-ers beschikbaar. ZZP en een huis kopen was nog niet eerder zo makkelijk en veilig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.