Eigen cateringbedrijf opstarten? Dit moet je weten voor je start

eigen cateringbedrijf opstarten

Veel starters dromen van een eigen horeca onderneming. Omdat een café of restaurant vaak een behoorlijke investering vraagt, is een cateringbedrijf erg populair. Een eigen cateringbedrijf opstarten is echter ook verbonden aan strenge regels. Dus voordat jij start als cateraar om jouw kook- en bakkunsten te verkopen, moet je de regels wel kennen.

Eigen cateringbedrijf opstarten? Dit moet je weten!

Als je start met ondernemen in de horeca, moet je aan strenge regels voldoen voor de voedsel- en warenwet. Hygiëne is belangrijk. Dat betekent dat jouw keuken aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Dus met de aanschaf van degelijke horeca apparatuur alleen, ben je er nog niet. Let hierop als je jouw gerechten wilt gaan verkopen:

  1. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK)

Als je jouw eigen cateringbedrijf start, moet je eerst langs de Kamer van Koophandel. Om je bedrijf in te schrijven in het handelsregister. Het is de bedoeling dat je eerst dit formulier invult op de website van KvK. De kosten voor een inschrijving zijn rond de 50 euro.

  1. Een zakelijke rekening openen

Het is niet meer verplicht om een zakelijke rekening te openen. Maar het is wel handig. De Kamer van Koophandel raadt het je zeker aan. Een zakelijke rekening helpt je een beter financieel overzicht te behouden.

  1. Registreren bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

Voordat je jouw bedrijf kunt registeren bij NVWA heb je sinds 1 januari 2015 eHerkenning nodig. Dit is hetzelfde als DigiD alleen dan speciaal voor bedrijven, die ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Je kunt je daarmee bij diverse overheidsdiensten digitaal identificeren. Je kunt eHerkenning online aanvragen en krijgt deze dan binnen tot 5 dagen toegestuurd. Hier zijn kosten aan verbonden. Zodra je de eHerkenning in je bezit hebt, kun je via de website van NVWA jouw bedrijf registreren.

LET OP: eHerkenning is ingedeeld in niveau’s van betrouwbaarheid. Voor inloggen bij de NVWA heb je betrouwbaarheidsniveau EH2+ nodig. Kijk even goed en houd er rekening mee als je jouw eHerkenning aanvraagt.

  1. Erkenning NVWA is de volgende gevallen
    Naast een registratie bij NVWA heb je als cateraar ook een ‘erkenning’ nodig van de NVWA. In de volgende gevallen moet je die aanvragen:

– Als je werkt met Rauwe levensmiddelen van dierlijke oorsprong (vlees, vis, zuivel, eieren)

– Als je werkt met kiemgroenten in je keuken

  1. Werken volgens het HACCP-principe

HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) is een preventief systeem om ervoor te zorgen dat het voedsel veilig is. Je schat gezondheidsrisico’s in. Door te kijken naar bereidings- en behandelingsprocessen kun je de risico’s opsporen. Zo maak je de risico’s beheersbaar en worden jouw producten veiliger. Lees er HIER meer over. Je kunt dit systeem zelf opzetten, maar je kan ook een standaard plan volgen die opgesteld is volgens de zogenaamde hygiënecode.

Marketing en klanten vinden

Zodra je aan alle regels en hygiëne codes voldoet kun je pas echt starten. Dan moet je klanten vinden. Daarvoor kun je lokaal beginnen. Lees ook mijn artikel over Reclame maken voor je winkel of horecazaak en meer marketingtips, om inspiratie op te doen hoe je dat aan kunt pakken.

Wil jij een eigen cateringbedrijf opstarten? En wil je jouw tips delen? Reageer dan onder dit artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.