Home > Columns > Vrouwen aan de top

Vrouwen aan de top

Er zijn steeds meer vrouwen werkzaam in de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Toch is het aantal vrouwen dat een vooraanstaande positie vervult binnen de commerciële sector nog altijd erg laag ten opzicht van het aantal mannen in soortgelijke functies. Vooral in de zorg en de culturele sector zijn het de vrouwen die aan het roer staan. Waar bedrijven zich voorheen vooral richtten op de etnische diversiteit in de organisatie, is er tegenwoordig ook steeds meer aandacht voor de man-vrouw verhouding op de bedrijfsvloer. Wat is de zin of onzin van deze discussie?

Mix van natuurlijke kwaliteiten

Uit onderzoek is onlangs naar voren gekomen dat bedrijven met een goede man-vrouw verhouding vele malen succesvoller zijn dan hun concurrenten, die een echte mannen- of juist vrouwencultuur kennen. Dan hebben we het over bedrijven met een man-vrouw verhouding van minder dan 20/80 procent of andersom .
Dit lijkt vooral te maken te hebben met het feit dat mannen anders denken dan vrouwen. Het testosterongehalte, dat hiervoor verantwoordelijk is, zorgt ervoor dat mannen rechtlijniger denken en meer zijn gericht op korte termijn resultaten. Vrouwen daarentegen worden door een “gebrek aan testosteron” gekenmerkt door hun oog voor detail en hun empatische vermogen. Hoewel beide kenmerken voordelen én nadelen hebben, lijkt de kracht van een goede organisatie vooral schuil te gaan in een goede verhouding in het aantal mannen en vrouwen. Best of both worlds zullen we maar zeggen. En deze diversiteit zorgt ook voor meer dynamiek en slagkracht op de werkvloer.

De groten der aarde

Iedereen kan genoeg succesvolle zakenmensen opnoemen. De ‘groten der aarde’, zoals Bill Gates (Microsoft), Steve Jobs (Apple), Mark Zuckerberg (Facebook), Jeff Bezos (Amazon), Howard Schultz (Starbucks) en Larry Page (Google) zijn allemaal mannen. Maar het rijtje vrouwen liegt er ook niet om. Als we het rijtje wat breder trekken en politici ook meetellen, dan zien we een aanzienlijk hoger aantal vrouwen aan de top staan. Wat te denken van Angela Merkel (Bondskanselier Duitsland) en Christine Lagarde (Internationaal Monetair Fonds). Ook bij PepsiCo staat een vrouw aan de top (Indra Nooyi) en de COO van Facebook is ook een vrouw: Sheryl Sandberg. Ook in Nederland zijn er genoeg voorbeelden van succesvolle zakenvrouwen.
De vraag is natuurlijk; hoe is bijvoorbeeld een medium als Facebook zo succesvol geworden? In dit inspirerende filmpje van Mark Zuckerberg vertelt hij zelf over de sleutel naar succes!

Fatima Moreira de Melo

Onze eigen Fatima Moreira de Melo bijvoorbeeld, is van oorsprong een professioneel hockeyspeelster die drie maal meedeed aan de Olympische Spelen, maar de sport enige tijd geleden inruilde voor een professionele carrière in de pokerwereld. Zij heeft enorme bedragen gewonnen met het poker spel en komt momenteel uit voor het Team Pokerstars waar ook Rafael Nadal en Boris Becker deel van uit maken. Daarnaast speelde Moreira de Melo in 2009 ook een rol in Onderweg naar Morgen en was ze in 2012 de winnaar van de realitysoap Expedition Robinson. Van succesvol hockeyster, naar pokerlegende en actrice; en dat alles komt écht niet alleen door die vriendelijke glimlach en haar blonde haar. Die dame heeft veel in haar mars.
Vrouwen aan de top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *