Eigen zaak en parttime werken

Bijdrage van Het Moederfront.
Haar eigen zaak. Je kunt het op twee manieren uit leggen. Het kan betekenen: ‘haar eigen bedrijf’ of ‘Dat is haar pakkie an!’ Maar hoewel steeds meer Nederlandse vrouwen hun eigen zaak beginnen, wordt hoe ze hun leven inrichten steeds minder hun eigen zaak!

Iedereen bemoeit zich er mee

Want iedereen bemoeit zich er mee. De overheid en traditionele feministes vinden allemaal dat Nederlandse vrouwen veel meer uren buitenshuis moeten werken. Nederlandse vrouwen werken namelijk massaal parttime. Dat leidt tot gelukkige kinderen en gezinnen. En veel andere landen kijken met verlangen en jaloezie naar deze mogelijkheid. In Nederland zijn veel parttime banen namelijk nog interessant ook! Maar daar hebben overheid en traditionele feministes geen boodschap aan. Zij hebben hun eigen agenda. En daarin staat arbeidsparticipatie bovenaan. Onderaan trouwens ook. En in het midden.

Straffen en belonen

Om hun agenda er door te krijgen zetten ze zwaar geschut in. Van ‘shaming’ zoals Jet Bussemaker dat deed toen ze impliceerde dat je als thuisblijfmoeder geen bijdrage levert aan de maatschappij, tot financiële sancties als het afbouwen van de Algemene Heffingskorting. Tegelijkertijd kunnen tweeverdieners rekenen op financiële beloningen in de vorm van belastingvoordeeltjes. Het is jammer dat het feminisme is verworden tot een karikatuur van zichzelf. Ooit ging het er juist om dat een vrouwenleven haar eigen zaak was. Feministes bevochten het recht van vrouwen om hun eigen keuzes te maken. Maar nu de Nederlandse vrouw niet wil leven als mannen in de vijftiger jaren, maken de feministes haar zaak hún zaak.

Een eigen zaak beginnen

Een eigen zaak beginnen is voor veel vrouwen de oplossing voor de combinatie kind en gezin. Zo voldoen ze aan het verlangen van overheid en feministes om geld in de (staats)kas te brengen, én ze kunnen dat doen op hun eigen voorwaarden. Want hun eigen zaak is immers hun eigen zaak! En hoe vrouwen én mannen hun leven willen inrichten al helemaal.

Een reactie

  1. Leuk artikel en inderdaad waar dat in Nederland een groot aantal vrouwen parttime werkt. Het aantal vrouwen met een eigen bedrijf blijft nog sterk achter. Eigenlijk zonde want er liggen nog genoeg kansen voor vrouwen met een eigen bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.