Wanneer is werkkleding aftrekbaar?

Is jouw werkkleding fiscaal aftrekbaar?

Wanneer is werkkleding aftrekbaarBedrijfskleding is fiscaal aftrekbaar onder bepaalde voorwaarden. Wanneer is werkkleding aftrekbaar? Als het voldoet aan één van de voorwaarden die de Belastingdienst hiervoor heeft opgesteld:

  1. De werkkleding is bijna alleen maar geschikt om te dragen in het kader van je werk.
  2. De werkkleding is voorzien van een duidelijk zichtbaar bedrijfslogo of een ander beeldkenmerk van de werkgever. Dit logo of beeldmerk moet minimaal 70 cm² groot zijn.

Werkkleding fiscaal aftrekbaar

Werkkleding is onder bepaalde voorwaarden dus fiscaal aftrekbaar. Dat geldt natuurlijk niet voor het mantelpakje dat je aantrekt als je klanten gaat bezoeken. Ook al trek je dat in je vrije tijd misschien nooit aan. Maar misschien wel als je op dat mantelpakje een groot logo laat drukken. Kleding voor medewerkers kun je dus ook van een duidelijk logo laten voorzien. Het is prettig als je daar je medewerkers niet zelf voor hoeft te laten betalen. En als jij de kleding betaalt, kun je dat dus als kosten aftrekken van je belastingen.

Hoe beoordeelt de Belastingdienst werkkleding?

Om te beginnen is het belangrijk dat je vast stelt of jouw werkkleding wel voldoet aan één van de eisen, die de Belastingdienst daaraan stelt. Dus of de kleding alleen of bijna alleen te dragen is tijdens het uitoefenen van je werk. Denk aan een laboratoriumjas of veiligheidsschoenen. Er zijn tegenwoordig trouwens ook werkschoenen voor dames. Deze vallen daar ook onder. Net als overalls en werklaarzen. Zijn de kledingstukken in principe ook wel bij andere gelegenheden te dragen? Kies dan voor een duidelijk logo. Dit is de tweede voorwaarde die de belastingdienst geeft als alternatief. Laat je jouw medewerkers in een winkel of jouw horecabedrijf in dezelfde kleding lopen? Kies dan voor bedrukte shirts, truien en blouses. Je hoeft jouw medewerkers dan geen kosten te rekenen, omdat jij alles af kunt trekken.

Werkkleding aanschaffen als werkgever

Wil jij als werkgever werkkleding kopen voor jouw medewerkers? De Belastingdienst rekent die kleding als loon mee voor je medewerkers. Je kunt alleen onbelast die werkkleding aanschaffen voor je medewerkers als die kleding -bijna- alleen op de werkplek gedragen kan worden. Dus een leuk setje in de kledingwinkel voor je verkoopsters valt daar dan niet onder. Daar kunnen zij immers ook de stad mee in. Maar als je die kleding voorziet van een groot logo, kan het weer wel. En dan zijn eventuele reinigingskosten van die werkkleding ook fiscaal aftrekbaar. Veel kledingzaken laten de medewerkers wel zelf items aanschaffen van elke nieuwe collectie, maar geven daarbij een flinke korting. Dan blijft de belastingdienst er buiten.

Lees meer over werkkleding en de fiscale regels op de website van de belastingdienst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.