Auto importeren, doe jij dat als zakenvrouw zelf?

Auto importeren

auto importerenEen auto importeren uit het buitenland kan aantrekkelijk zijn. Dat kun je doen als de auto die je zoekt, niet te vinden is in eigen land bijvoorbeeld. Of omdat een auto importeren uit het buitenland een stuk goedkoper kan zijn dan wanneer je hetzelfde model in Nederland aan wilt schaffen. Maar hoe gaat dit importeren nu precies in z’n werk? En is het de moeite waard om dat te doen?

De juiste auto vinden

Natuurlijk is het lastiger zoeken in het buitenland om de juiste auto te kunnen vinden. Je begint van achter je pc of laptop en zoekt op verschillende autosites naar het juiste exemplaar. Je kunt bijvoorbeeld in Duitsland zoeken naar het merk of model van jouw keuze. Dan moet je gaan bellen en wil je eigenlijk een proefrit maken. Dat vereist enige talenkennis. En je moet er even een reis voor ondernemen. Beperk je zoekopdracht daarom eerst tot het grensgebied.

Zelf een auto importeren

Als je een auto uit het buitenland zelf ophaalt loop je tegen het probleem aan dat je als ingezetene van Nederland niet in een auto met buitenlands kenteken mag rijden. Is de auto eenmaal in Nederland, dan is er nog een aantal stappen nodig om een kenteken te krijgen en de auto rijklaar te maken.

  1. De auto moet gekeurd worden. Je moet een keuring en kentekenonderzoek aanvragen bij de RDW. Als de auto nog een geldige keuring heeft uit het land van herkomst, dan wordt deze overgenomen en is een volledige keuring (APK) niet nodig.
  2. Je moet de BPM berekenen en bij een gebruikte auto de rest-BPM welke je aan moet geven bij de belastingdienst.
  3. Zodra je de belastingaanslag ontvangt, moet je deze onmiddellijk betalen.
  4. Na betaling van de BPM ontvang je ongeveer binnen een week het kenteken. Daarmee zal je zelf kentekenplaten moeten laten maken.
  5. De aanslag voor motorrijtuigenbelasting komt vanzelf, maar de verzekering moet je wel zelf regelen, net als bij een auto uit eigen land.

Als je het zo opsomt is dit een hoop rompslomp om een auto wat goedkoper te kunnen aanschaffen. Of dat ene model wel op de kop te kunnen tikken.

Bedrijf inhuren voor de import

Er zijn ook bedrijven die je kunnen helpen met de import van een auto. Zij regelen de administratieve afhandeling. Bij de import of eigenlijk: de export zijn per land nogal verschillende regels om rekening mee te houden. En dat is niet altijd even gemakkelijk. Als je de volledige afhandeling van dit proces uitbesteedt, hangt daar natuurlijk wel een prijskaartje aan. Maar het scheelt je wel veel tijd als iemand anders ervoor zorgt dat de auto voor de deur afgeleverd wordt en dan al op Nederlands kenteken staat.

Wel of niet een auto importeren?

Is de auto die je zoekt niet te koop in Nederland? En wil je alleen maar dat ene model? Dan zit er niets anders op dan deze uit het buitenland te halen of laten halen. Denk je een voordeel te behalen als je een auto uit het buitenland haalt? Reken dat dan eerst goed na. De auto zal echt een stuk goedkoper moeten zijn dan de gangbare prijs in Nederland, om hier voordeel uit te kunnen behalen. Bovendien heeft een lage prijs soms ook een reden. Het is lastig om van afstand de kwaliteit te beoordelen. En garantie werkt ook niet handig als je daarvoor terug moet naar het buitenland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.