De temperatuur op kantoor, een eeuwig gevecht?

De temperatuur op kantoorIn Nederland schommelt de temperatuur nogal vaak. Nu de zomer voor de deur staat neemt de kans op een hoge temperatuur toe. Een te hoge temperatuur of een te lage temperatuur kan in beide gevallen een negatieve effect hebben op de productiviteit van je werknemer. Maar wat is nu de ideale temperatuur om in te werken?

De temperatuur op kantoor

Om erachter te komen bij welke temperaturen medewerkers de beste prestaties leveren zijn er verschillende onderzoeken gedaan. De ideale temperatuur ligt tussen de 20 en 25 graden. Werknemers bleken bij deze temperatuur productiever te zijn en maakten ook minder fouten dan bij een koudere temperatuur.

Zoveel mensen met zoveel wensen

Vaak is de ideale temperatuur op werk een non-stop gevecht. De ene collega zet de verwarming hoger terwijl de andere de airco aan wilt zetten. Volgens de Arbo unie is de beste temperatuur zo’n 21 graden. Over het algemeen zorgt een te koude temperatuur voor slechte prestaties van de werknemer, dit geldt voor zowel op kantoor als voor zwaar lichamelijk werk. Naast de onderlinge discussies tussen collega’s moet er ook een verschil worden gemaakt tussen mannen en vrouwen, het is bekend dat mannen het in het algemeen minder snel koud hebben dan vrouwen. Hieruit kan geconcludeerd worden dat het vinden van een ideale temperatuur op een kantoor, waar zowel mannen als vrouwen actief zijn, lastig is.

Aanhoudende temperatuur

In ieder geval is een constante temperatuur aan te bevelen. Vooral in omgevingen waarin mensen veel stress ervaren door bijvoorbeeld werkdruk is dit van belang. Toch zijn er altijd een aantal factoren die blijven zorgen voor verschillende ervaringen van de temperatuur. Bureaus die tijdelijk in het felle zonlicht staan, plekken die zich direct in de omgeving van de airco bevinden of een openzwaaiende deur zorgen vaak voor irritaties bij de werknemer.

Meten is weten

Wil jij de werkomgeving van je werknemers optimaliseren? Meet dan eens hoe hoog de temperatuur op kantoor is en houdt dit gedurende dag eens bij. Wellicht kan dit aanleiding zijn om actie te ondernemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.