Android en iOS: het verschil & kiezen wat past bij jou

Android en iOS

Wat is het eigenlijk? Android en iOS zijn besturingssystemen voor mobiele apparaten en computers. Net als Windows er speciaal voor computers is, zie je Android vooral op mobiele apparaten. iOS is er voor iPhones en Apple computers (iMac) en laptops (MacBook). iOS is speciaal ontwikkeld voor Apple apparaten. Het Android besturingssysteem wordt door meerdere merken gebruikt. Vooral in de telefonie. Wat zijn nu de verschillen tussen Android en iOS toestellen als je kijkt naar telefonie? En welke kies jij?

Android van Google voordelen en nadelen

Android werd in 2005 overgenomen door Google. Het is een goedkopere optie voor smartphones en tablets, dan de apparaten met iOS van Apple. Meerdere merken gebruiken de software van Android. Hierdoor heb je veel keuze uit diverse modellen. Android heeft veel mogelijkheden op het gebied van personalisatie. Zo kun je bijvoorbeeld widgets en apps naar jouw eigen voorkeur aanpassen. Een nadeel en voor sommige mensen een voordeel, is dat elk Androidtoestel er anders uitziet. Je kunt door de vele mogelijkheden makkelijk het overzicht verliezen. Maar als je personaliseren en een schappelijke prijs belangrijk vindt, zit je goed bij Android.

iOS van Apple voordelen en nadelen

Apple iOS blinkt met name uit in de eenvoud en het gebruiksgemak. Het besturingssysteem sluit naadloos aan op de producten van Apple. Synchronisatie tussen mobiele apparaten en desktop of laptop zijn daardoor heel gemakkelijk. Een nadeel van iOS is dat het alleen voor Apple beschikbaar is en de producten van Apple relatief duur zijn. Daarnaast is er weinig vrijheid in het aanpassen van apps. Als je gaat voor gebruikersgemak, zit je goed bij Apple iOS.

Android versus iOS en overstappen

Er zijn genoeg verschillen tussen Android en iOS. Niet alleen op het gebied van uiterlijk, maar ook in de manier van werken. Wanneer je overstapt van iOS naar Android of andersom, dan is het altijd even wennen. De twee besturingssystemen werken niet samen. iOS is er echt alleen voor Apple. En Android werkt ook niet op een Apple toestel. Werk je al langere tijd met iOS? En wil je daar niet vanaf? Dan is de keuze heel gemakkelijk. Dan koop je altijd een Apple iPhone. Je kunt overigens wel Windows software op een Apple computer gebruiken, als je gewend bent om met Word en Excel te werken.

Wil je minder geld kwijt zijn voor je telefoon? Dan zul je de grote stap moeten nemen en overstappen naar een Android toestel. Je kunt dan niet meer met één druk op de knop alle gegevens, contacten en instellingen van je oude iPhone op je nieuwe toestel installeren. Het is dus wel even wat extra werk. Andersom geldt dat natuurlijk ook.

Extra voordeel iOS: veiligheid van de apps

Een extra voordeel van iPhones en tablets van Apple is de veiligheid. Apple houdt een strenge controle over de apps in de App Store. Zij controleren de ontwikkelaars en checken elke app voordat deze live gaat in de App Store. Hackers hebben hierdoor heel weinig kans. De grondige controles zorgen ervoor dat de App Store een veilig platform is. Daarnaast lanceren zij regelmatig nieuwe software-updates, waardoor de iPhone nog beter beveiligd is.

De Google Play Store is de omgeving van Android waar je apps kunt downloaden. In de Google Play Store kan bijna elke ontwikkelaar een app plaatsen. Er is dus een enorme grote keuze aan apps. Helaas komt een gebrek aan controle de veiligheid niet ten goede. Ook al scant Google de Store wel dagelijks op malware. Kijk dus bij het downloaden van een Android app altijd even kritisch naar de beoordelingen. Vertrouw je het niet helemaal? Download de app dan niet.

iOS of Android: wat is beter?

Zoals je ziet is het moeilijk om te zeggen welke beter is. Android en iOS zijn beide besturingssystemen van hoge kwaliteit. Je kiest dus altijd wel goed. Waar je voor kiest is heel persoonlijk. Vind je het belangrijk om jouw apps te kunnen personaliseren, dan kies je voor Android. Of staat veiligheid en gebruikersgemak voorop? In het laatste geval is een iPhone een goede keuze. En houd je rekening met een kleiner budget? Dan ga je weer voor een Android.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.