Ontslag op staande voet: wat nu?

ontslag op staande voetHoewel het op dit moment goed gaat met de economie, vallen er toch nog altijd ontslagen in het bedrijfsleven, bijvoorbeeld als gevolg van digitalisering. De laatste jaren is een trend ontstaan onder werknemers die ontslagen werden: steeds meer van hen begonnen een eigen bedrijf en gingen als freelancer aan de slag. Omdat je in de meeste gevallen na ontslag recht hebt op een WW-uitkering, is dit voor veel oud-werknemers een interessante optie. Je kunt relatief veilig je eigen bedrijf opzetten, omdat je deels nog een WW-uitkering ontvangt. Maar wat nu als je werkgever een ontslag op staande voet eist?

Wanneer kan ik op staande voet ontslagen worden?

In het geval van een ontslag op staande voet ben je per direct ontslagen. Je hebt in dat geval ook recht op een ontslagvergoeding en een WW-uitkering. Een ontslag op staande voet mag namelijk niet zomaar. Allereerst moet er een dringende reden zijn om een werknemer op staande voet te ontslaan, bijvoorbeeld diefstal, fraude of mishandeling. Daarnaast moet de werkgever direct het ontslag aanvragen zodra hij op de hoogte is van dit feit. Tot slot is de werkgever verplicht om aan jou als werknemer mee te delen wat de dringende reden voor het ontslag op staande voet is.

Wat moet ik doen in geval van ontslag op staande voet?

Als je denkt dat het ontslag op staande voet onterecht is, kun je het beste juridische hulp zoeken om te proberen het ontslag op staande voet ongedaan te maken. Dit moet binnen 2 maanden gebeuren.

Het ontslag op staande voet is teruggedraaid, en nu?

Als de kantonrechter besluit dat het ontslag op staande voet onterecht is, wordt dit teruggedraaid. Je mag dan dus blijven werken bij je werkgever. Maar het is goed denkbaar dat jullie werkrelatie hierdoor verstoord is. In dat geval kun je proberen er alsnog uit te komen met je werkgever door te gaan voor een ontslag met wederzijds goedvinden. Dit houdt in dat jullie gezamenlijk afspraken maken over jouw ontslag en bijvoorbeeld een eventuele ontslagvergoeding. Word je dienstverband op die manier beëindigd, dan heb je gewoon recht op een WW-uitkering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.