Zelfstandig ondernemen betekent ook zelf je pensioen regelen

Zelfstandig ondernemenAls ZZP’er geniet je van alle vrijheid die het ondernemerschap met zich meebrengt. Maar zelfstandig ondernemen betekent ook dat je veel zelf moet regelen; je pensioen bijvoorbeeld!

Ben je in loondienst, dan bouw je via je werkgever meestal een ‘gewoon’ werknemerspensioen op in een pensioenfonds. Daarnaast sparen veel mensen in loondienst nog wat extra door middel van zelf afgesloten regelingen als lijfrentes en bankspaartegoeden. Ben je zelfstandig, dan verloopt je pensioenopbouw niet meer ‘automatisch’ en moet je er zelf werk van maken.

Jouw verantwoordelijkheid

Voor veel zzp’ers is de vrijheid van het zelfstandig ondernemerschap van doorslaggevend belang bij het starten van een eigen onderneming. Als zzp’er weet jij daar zelf waarschijnlijk alles van, want wat is er nu heerlijker dan je eigen tijd in te kunnen delen en je eigen klussen te kunnen kiezen? Toch vraagt deze vrijheid van jou ook de nodige verantwoordelijkheid. Als het gaat om je eigen administratie, bijvoorbeeld. Zelfs al is dat niet je favoriete activiteit, als zelfstandige zal je hoe dan ook tijd moeten besteden aan het op orde houden van je administratie.

Onvoldoende pensioen

Als je voor jezelf werkt, is ook je pensioenvoorziening je eigen zaak. Schuif jij het voor je uit om iets te regelen? Dan ben je niet de enige: ruim de helft van de zzp’ers twijfelt of zij na pensionering wel voldoende geld hebben om financieel rond te komen. Zzp’ers geven aan onvoldoende inkomsten te hebben voor pensioenopbouw of de kosten te hoog te vinden. Je staat dus niet alleen als je geen pensioen opbouwt, maar dat doet geen afbreuk aan de gevolgen: een forse terugval in je inkomen als je straks niet meer werkt!

Ook straks zelfstandig

Wil je niet alleen tijdens je werkzame leven zelfstandig zijn, maar ook als je gestopt bent met werken? Verdiep je dan nu in de mogelijkheden. Je pensioen lijkt misschien nog ver weg, maar pensioen opbouwen doe je nu. Er zijn verschillende mogelijkheden waar je je AOW mee aan kunt vullen. Je kunt bijvoorbeeld:

  • een bankspaarrekening afsluiten
  • een lijfrentepolis afsluiten
  • zelf geld wegzetten op een spaarrekening
  • kiezen voor een zzp-pensioen

De relatief nieuwe zzp-pensioenen zijn speciaal op jou als zzp’er afgestemd. Het vermogen dat je erin opbouwt blijft altijd van jou en kun je eventueel ook inzetten bij arbeidsongeschiktheid. Fiscaal gezien is een zzp-pensioen een vorm van lijfrentesparen op basis van beleggingen. De fiscale regels voor lijfrente bankspaarproducten gaan dus ook op voor deze ‘pensioenen’. Tegen de tijd dat je de lijfrente wil laten uitkeren, verdiep je je natuurlijk opnieuw goed in je opties. Alleen als je kiest voor de financieel gunstigste oplossing stel je een zelfstandige toekomst voor jezelf veilig!

Kom op tijd in actie

Een op de vier Nederlanders vreest straks te weinig pensioen te hebben. Zorg dat je niet bij deze groep hoort door meteen iets voor jezelf te regelen. Door nu in actie te komen, zorg je ervoor dat je tijdens je pensioen je leven net zo zelfstandig in kunt vullen als je op dit moment met je eigen onderneming doet. En zeg nu zelf, je zou toch niet anders willen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.