Welk huis koop jij als thuiswerkende ZZP-er?

Welk huisEen vast contract is allang niet zo zeker meer als het vroeger was. Het aantal mensen dat als ZZP-er werkt is nog nooit zo groot geweest. Dat is wat hypotheekverstrekkers zich steeds meer gaan realiseren. Als er huizen moeten worden verkocht, zal soepeler moeten worden omgegaan met wat vroeger ‘zekerheid’ heette. Je houdt als ZZP-er ook rekening met thuiswerken. Waar moet jouw huis dan aan voldoen? Wat zijn de voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een hypotheek? En waar let je op als je een huis uitkiest om in te wonen en te werken?

Hypotheek regelen en een huis kiezen

Er is de laatste jaren al veel veranderd in hypothekenland. Een ZZP hypotheek is zelfs al mogelijk als je nog geen drie jaar een eigen bedrijf hebt. Om de groeiende groep ondernemers toch in staat te stellen een huis te kopen zijn de regels sterk versoepeld. Lees dit artikel over de voorwaarden waar je aan moet voldoen als ZZP-er om een huis te kunnen kopen. En wat voor huis kies je vervolgens? Waar let je op als je werk en wonen wilt combineren in je nieuwe huis?

Welk huis kies je als ZZP-er?

Als je vanuit huis je eigen zaak als ZZP-er runt, is het belangrijk om een goede werkplek te hebben. Moet je veel bij klanten langs? Zorg dan dat je dicht bij de uitvalswegen van een dorp of stad woont. Moet je door het hele land reizen om je klanten te bezoeken? Ga dan centraal in Nederland wonen. En reis je veel naar het buitenland? Kies dan voor een korte reistijd naar Schiphol, Eindhoven of Weeze (Duitsland). En werk je ook veel vanuit huis? Zorg dan voor een inspirerende plek, waar je werk en wonen goed kunt combineren. Zorg dat je huis voldoet aan de voorwaarden om je werkruimte af te kunnen trekken van de belasting. Dat scheelt je veel geld.

Werkruimte in je woning aftrekken als kosten

Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet kun je een deel van je woonlasten opvoeren als bedrijfskosten bij de belastingdienst. Dat geldt alleen als je aan kunt tonen dat je werkelijk een deel van je privéwoning voor 90% gebruikt voor je onderneming. Er moet ook een aparte opgang zijn en sanitaire voorzieningen. Je zou dat deel van je woning ook als zodanig moeten kunnen verhuren aan derden. Het moet dus een los onderdeel van je huis vormen. Heb je een huis gevonden en twijfel je of dit aan de voorwaarden voldoet? Gebruik dan deze rekentool van de belastingdienst om erachter te komen of je goed zit.

Happy house hunting!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.