Home > Nieuws & Tips > Vrouwen in mannenbolwerken: het gaat ietsjes beter

Vrouwen in mannenbolwerken: het gaat ietsjes beter

vrouwen in mannenbolwerkenAnno 2018 lijkt het erop dat mannenbolwerken langzaam afbrokkelen. En dat vrouwen steeds meer op belangrijke posities in de maatschappij komen. Dat dat beeld wordt bevestigd als we drie van die bolwerken eens onder de loep nemen. Maar het leert ons ook dat we er nog lang niet zijn. Maar vrouwen in mannenbolwerken doen het wel steeds beter!

In de politiek

De politiek is een mannenwereld. Al twee jaar daalt het aantal vrouwen in de politiek. Momenteel is het aantal vrouwen dat is vertegenwoordigd in het parlement terug op 32 procent. Of zoals het NRC schrijft, terug naar het niveau van 1994. Nederland heeft nog nooit een vrouwelijke premier gehad. En wie kijkt naar het aantal vrouwen dat een ministerspost bezet in de huidige regering, ziet eenzelfde percentage. Van de vijftien ministeries zijn er zes voor vrouwelijke ministers. In de politiek zijn vrouwen dus nog niet vertegenwoordigd zoals zou moeten zijn. Een minimum aan vrouwen in mannenbolwerken. Waarom niet gelijk een fifty-fifty verdeling?

In het bedrijfsleven

presentatie zakenvrouwNa ophef over het gebrek aan vrouwen op topposities in het bedrijfsleven, kwam de overheid met een verplicht quotum. Uit onderzoek blijkt dat sinds de invoering van dat quotum iets beter gaat. Het quotum hanteert een wettelijk streefcijfer van 30 procent vrouwen op topposities.

Zowel in de raden van bestuur als in raden van commissarissen gaat het sinds het quotum iets beter. Een groei van 4 tot 5 procent op belangrijke posities. Maar uit hetzelfde onderzoek blijkt dat eind 2017 de helft of meer van de grote bedrijven in Nederland nog steeds geen vrouwen op topposities had. Na de politiek is er dus ook in het bedrijfsleven nog een grote inhaalslag te maken.

Op het witte doek

Op het witte doek is de rol van de sterke vrouw steeds groter geworden. Het jaar 2017 werd door de Volkskrant zelfs neergezet als ´het jaar van de sterke vrouw´. De film Wonder Woman was een topper. Er werd voor 821,8 miljoen dollar aan tickets verkocht. En deze dame kwam ook terug in het populaire Playstationspel Injustice 2. Ook populaire series als A Handmaid´s Tale en The Deuce staan hoog op de lijstjes van liefhebbers.

Game of Thrones

Nog indrukwekkender was de terugkeer van Laura Croft op het witte doek in Tomb Raider in 2018. Maar het beste voorbeeld is misschien wel Game of Thrones, de populaire HBO-serie. Eigenlijk alle belangrijke rollen worden gespeeld door vrouwen. op Jon Snow na. Op conventies zoals de Comic Con twee maanden terug, waren vrouwelijke karakters populair.

Fansites speculeren over het vervolg van de serie en er is een officieel eigen spel in het online casino. Je kunt daar nu in de huid van Daenarys, Arya, Sansa of Brienne kruipen. Daarnaast is er nog een officieel videospel, gelanceerd in samenwerking met HBO door Nerial. Vrouwen in de entertainmentindustrie krijgen een steeds prominentere rol.

Conclusie vrouwen in mannenbolwerken

De wereld van film was één stap. Maar op de plekken waar vrouwen écht doorslaggevend zijn zoals de politiek en het bedrijfsleven, moet nog heel wat gebeuren. Het toont aan dat Nederland anno 2018 nog bij lange na niet zo vooruitstrevend is als het wil zijn. Maar er is inmiddels inspiratie genoeg in de filmwereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.