Vakantie voorbij? Zo kom je weer in actie!

door: Yvonne de Bruin, www.sloworganizing.nl.

Vakantie voorbij

Vakantie voorbijVakantie voorbij? En nu weer aan het werk. Je hebt vast nieuwe inspiratie opgedaan voor je onderneming. En dan is het nu weer tijd voor actie! Heb je ook van die projecten waar je steeds mee wilt starten. Maar het komt er niet van. Of heb je wel eens pogingen gedaan, maar blijf je steeds halverwege steken. Je komt pas echt in actie als aan een aantal voorwaarden is voldaan. Dit heb je nodig om in actie te komen:

  1. Accepteren wat is

Als je situatie niet ziet voor wat die is, dan kom je nooit in actie. Het helpt daarbij niet als je jezelf naar beneden haalt of verwijten maakt. Zien wat er is, dat betekent dat je iets wilt, maar dat nog niet gedaan hebt. Dat is oké. Je kunt tenslotte niet alles tegelijk. Jezelf verwijten maken heeft geen enkele zin. Dat maakt het eerder erger.
Kijk dus nuchter naar wat je wel en niet hebt gedaan, veroordeel jezelf niet en zie gewoon wat er is. Dat haalt ook meteen spanning er af. Je hoeft jezelf niet helemaal te veranderen en je hoeft je leven niet om te gooien. Je hoeft alleen maar met dat project te beginnen of verder te gaan. Dat is alles.

  1. Een wens

Behalve dat je geloof nodig hebt in je kunnen, heb je ook een reden nodig om te beginnen. Een probleem is één ding, maar uiteindelijk niet genoeg om in actie te blijven. Het is negatieve motivatie. Meestal stop je dan als de ergste pijn is opgelost. Om verder te gaan, heb je een positieve reden nodig: een wens. Iets wat je graag wilt, een resultaat.

  1. Focus

Als je aan van alles tegelijk begint, dan schiet je niet op en zul je waarschijnlijk snel opgeven. Het lijkt dan namelijk alsof het niets uitmaakt wat je doet.
Als je je concentreert op één project en daar dagelijks met focus aan werkt, dan zie je vooruitgang en hou je je motivatie op peil.

  1. Een startpunt

Om werkelijk aan de slag te gaan heb je nog één ding nodig: een startpunt. Een actie die je als eerste kunt doen, niet te moeilijk. Zodat je denkt: dit kan ik wel.
Die eerste actie is cruciaal, omdat je nooit uit de startblokken komt als je niet weet wat je moet doen. En het mooie is: als je die eerste actie eenmaal hebt gedaan, dan volgt meestal ook een tweede en een derde.
Maak het jezelf dus niet te moeilijk met die eerste actie. Wacht ook niet tot je een uitgebreid plan hebt gemaakt. Dat hoeft allemaal niet: als je je wens weet, dan weet je ook waar je heen wilt. En als je een startpunt hebt, dan kun je aan de slag. Als de vakantie voorbij is, hebben we frisse moed en energie! Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.