Opgeruimde werkplek voor een efficiënte werkdag

Een opgeruimde werkplek geeft je rust

opgeruimde werkplekVoor een efficiënte werkdag is méér nodig dan vroeg opstaan en de telefoon op stil zetten. Neem je werkplek eens goed onderhanden en zorg voor een basis van rust en organisatie! Concentreren gaat voortaan een stuk gemakkelijker. En je verspilt geen onnodige energie aan het zoeken naar notulen of nietjes. Vijf tips voor een opgeruimde werkplek.

1. Koop een kapstok

Het is waarschijnlijk niet de eerste accessoire waar je aan denkt voor in een werkruimte, maar een kapstok kan veel rust geven. Hang er je jas en sjaal netjes aan op, in plaats van deze over een stoel te gooien. Of misschien werk je graag met een dekentje over je knieën en heb je een vaste ‘werktrui’: door die aan het einde van de dag op te hangen aan een haakje ziet je werkplaats er bij binnenkomst de volgende ochtend veel netter uit. Een kapstok kun je ook gebruiken voor koffiekopjes of zelfs kantoorartikelen!

2. Berg overbodige spullen op

Hoewel de één van een lege en strakke werkplek houdt en de ander van gezellig en vol, zijn overbodige spullen voor iedereen een afleiding. Zorg dat je alleen materialen op je bureau hebt liggen die direct te maken hebben met het project waaraan je werkt, zodat je aandacht niet al halverwege je volgende taak is. Voldoende opbergruimte is dan ook belangrijk op een werkkamer. En als je voor alles een vaste plek hebt, is het veel gemakkelijker om aan het einde van een taak even de materialen op te ruimen!

3. De 30-seconden regel

Richt je werkplaats zo in dat je binnen 30 seconden – of natuurlijk sneller- bij al je benodigdheden kunt. Dat geldt voor dossiers, perforators en pennen; maar ook voor informatie. Reorganiseer dus ook je computer regelmatig door snelkoppelingen te maken en een overzicht met wachtwoorden of websites.

4. Werk kabels weg

Op den duur zie je ze niet meer écht, die kabels van de computer en telefoon. Maar onbewust blijven ze bijdragen aan een onrustige uitstraling van de werkkamer. Werk kabels netjes weg achter het bureau, in een kastje of tegen de muur en geniet van een overzichtelijke werkplaats!

5. Vergeet de pauze-plek niet

Bij efficiënt werken horen ook pauzes. Door je werk regelmatig even te onderbreken met een moment van ontspanning, beschik je gedurende de dag over een betere concentratie en meer energie. Een bank of een lekkere stoel naast je bureau helpt je om écht uit te rusten en is laagdrempelig: 5 minuten pauze na een half uur geconcentreerd werken, en je kunt daarna gewoon wéér zo efficiënt aan de slag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.