Online schrijven voor iedereen. Zo doe je dat!

Over zinsbouw, woordkeuze en ritme
online schrijvenWil je een verhaal of informatieve tekst schrijven voor internet? En wil je dat mensen het lezen en begrijpen? Houd het dan eenvoudig. Maak korte zinnen. Gebruik geen bijzinnen. Kies eenvoudige woorden en let op ritme. Dan weet je zeker dat iedereen het kan lezen. En als je deze tips volgt kan jij ook online schrijven! Ik laat je zien waar ik op let als ik een tekst schrijf. Ik overdrijf het ook een beetje. Om duidelijk te maken wat ik bedoel.

Online schrijven? Maak korte zinnen!

Ook al hebben mijn gedachten vaak bijzinnen, die kleur geven aan de bedoeling, gebruik ik ze in een online tekst liever niet. We denken vaak in bijzinnen. Maar in een online tekst gebruik ik die zo min mogelijk. Als je een officiële brief schrijft gebruik je vaak komma’s. Deze probeer ik in mijn teksten voor internet zoveel mogelijk te vermijden. Ook als het eigenlijk taalkundig beter is een komma te gebruiken. Ik doe het niet. Het leest makkelijker voor iedereen. En ook Google vindt het fijn. Dus het is goed voor de vindbaarheid. Ook bij opsommingen knip ik de zin in stukjes. Ik begin gewoon de volgende zin met ‘En’. Korte zinnen zijn makkelijk te lezen voor iedereen. Begin gewoon met schrijven ook al zijn je zinnen lang. Je kan ze daarna altijd weer in stukjes knippen. Online schrijven is een vak apart. Maar zeker niet moeilijk om te leren.

Eenvoudige woorden gebruiken

Überhaupt vind ik het gênant om te zeggen dat dyslexie mijn leven lang al een obstakel voor mij was om literaire werken te consumeren. Veel mensen hebben dyslexie. Grappig genoeg heb ik dat ook. Terwijl ik elke dag schrijf. En zelfs mijn geld ermee verdien. De spelling van moeilijke woorden moet ik altijd opzoeken. Ik gebruik ze vaak wel als ik spreek. Er is niets mis met mijn woordenschat of taalgevoel. Maar spelling heb ik nooit kunnen automatiseren. Daarom schrijf ik teksten altijd met eenvoudige woorden. Het verhaal in mijn hoofd kent juist veel moeilijke woorden. Die vertaal ik terwijl ik schrijf. Dat maakt dat iedereen mijn verhaal begrijpt. Ook mensen met dyslexie zullen niet snel struikelen over ingewikkelde woorden in mijn teksten. Soms heb je misschien meer woorden nodig. Om te zeggen wat je bedoelt. Maar je kunt altijd alles uitdrukken in eenvoudige taal. Oefen daarmee. Het zal je helpen om heldere teksten te schrijven.

Leg ritme en nadruk in je verhaal

Is je verhaal af? Lees het dan hardop nog eens na. Zo hoor je de zinnen die je opschreef. Probeer je voor te stellen hoe een vreemde de tekst zou lezen. Is de volgorde van je zinnen logisch? Lopen de zinnen lekker soepel? Haal dubbele woorden eruit. Check de spelling nog een keer. En hoor hoe het ritme is. Wil je ergens meer nadruk op leggen? Of emotie in je tekst brengen? Herhaal dan een zin. Vond je iets mooi? Echt heel mooi? Laat je dan lekker gaan. Herhaling van eenvoudige zinnen kan heel krachtig zijn. Zie het ritme van je tekst als de melodie die je hoort als je het leest. Het is een gevoel. En dat is precies wat je wilt oproepen bij je lezer. Daardoor zal hij jouw verhaal ‘voelen’ en onthouden.

LEES OOK: Hoe schrijf ik een verhaal dat mensen willen lezen? Over structuur!

PS laat je mij weten of je mijn tips kunt gebruiken? Ik hoor ook graag jouw vragen of opmerkingen!

Vivienne: “Onze leden plaatsen teksten met tips en informatie over hun eigen zaak. Ik doe daarvoor altijd de eindredactie. Wil jij ook een artikel plaatsen? Ik optimaliseer deze voor Google vindbaarheid (SEO). Ik help ondernemers ook met het schrijven en versturen van persberichten. Wil jij ook lid worden? Kijk dan HIER“.

Vivienne Westerhoud is eigenaar van Haar eigen Zaak! sinds 2002. Zij studeerde biologie in Wageningen (WUR) en volgde een postdoctorale leergang Copywriting en Wetenschapsjournalistiek in Utrecht (HU). In 2001 startte zij als eerste blogger in Nederland met mamas.nl. Inmiddels heeft zij diverse blogs voor vrouwen, moeders en vrouwelijke ondernemers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.