Online schrijven voor iedereen. Zo doe je dat!

online schrijven

Over zinsbouw, woordkeuze en ritme
Wil je een verhaal of informatieve tekst schrijven voor internet? En wil je dat mensen het lezen en begrijpen? Houd het dan eenvoudig. Maak korte zinnen. Gebruik geen bijzinnen. Kies eenvoudige woorden en let op ritme. Dan weet je zeker dat iedereen het kan lezen.

En als je deze tips volgt kan jij ook online schrijven! Ik laat je zien waar ik op let als ik een tekst schrijf. Ik overdrijf het ook een beetje. Om duidelijk te maken wat ik bedoel. Ik sluit dan nog af met wat makkelijke tips over hoe je pagina eruit moet zien.

Online schrijven? Maak korte zinnen!

Ook al hebben mijn gedachten vaak bijzinnen, die kleur geven aan de bedoeling, gebruik ik ze in een online tekst liever niet. We denken vaak in bijzinnen. Maar in een online tekst gebruik ik die zo min mogelijk. Als je een officiële brief schrijft gebruik je vaak komma’s. Deze probeer ik in mijn teksten voor internet zoveel mogelijk te vermijden.

Ook als het eigenlijk taalkundig beter is een komma te gebruiken. Ik doe het niet. Het leest makkelijker voor iedereen. En ook Google vindt het fijn. Dus het is goed voor de vindbaarheid.

Ook bij opsommingen knip ik de zin in stukjes. Ik begin gewoon de volgende zin met ‘En’. Korte zinnen zijn makkelijk te lezen voor iedereen. Begin gewoon met schrijven ook al zijn je zinnen lang. Je kan ze daarna altijd weer in stukjes knippen. Online schrijven is een vak apart. Maar zeker niet moeilijk om te leren.

Eenvoudige woorden gebruiken

Überhaupt vind ik het gênant om te zeggen dat dyslexie mijn leven lang al een obstakel voor mij was om literaire werken te consumeren. Veel mensen hebben dyslexie. Grappig genoeg heb ik dat ook. Terwijl ik elke dag schrijf. En zelfs mijn geld ermee verdien. De spelling van moeilijke woorden moet ik altijd opzoeken.

Ik gebruik ze vaak wel als ik spreek. Er is niets mis met mijn woordenschat of taalgevoel. Maar spelling heb ik nooit kunnen automatiseren. Daarom schrijf ik teksten altijd met eenvoudige woorden.

Het verhaal in mijn hoofd kent juist veel moeilijke woorden. Die vertaal ik terwijl ik schrijf. Dat maakt dat iedereen mijn verhaal begrijpt. Ook mensen met dyslexie zullen niet snel struikelen over ingewikkelde woorden in mijn teksten.

Soms heb je misschien meer woorden nodig. Om te zeggen wat je bedoelt. Maar je kunt altijd alles uitdrukken in eenvoudige taal. Oefen daarmee. Het zal je helpen om heldere teksten te schrijven.

Leg ritme en nadruk in je verhaal

leg ritme in je teksten
Foto door Josh Sorenson via Pexels.com

Is je verhaal af? Lees het dan hardop nog eens na. Zo hoor je de zinnen die je opschreef. Probeer je voor te stellen hoe een vreemde de tekst zou lezen. Is de volgorde van je zinnen logisch? Lopen de zinnen lekker soepel?

Haal dubbele woorden eruit. Check de spelling nog een keer. En hoor hoe het ritme is. Wil je ergens meer nadruk op leggen? Of emotie in je tekst brengen? Herhaal dan een zin. Vond je iets mooi? Echt heel mooi? Laat je dan lekker gaan. Herhaling van eenvoudige zinnen kan heel krachtig zijn.

Zie het ritme van je tekst als de melodie die je hoort als je het leest. Het is een gevoel. En dat is precies wat je wilt oproepen bij je lezer. Daardoor zal hij jouw verhaal ‘voelen’ en onthouden.


LEES OOK: Hoe schrijf ik een verhaal dat mensen willen lezen? Over structuur!


Nog wat makkelijke tips

1. Laat genoeg witruimte op de pagina

Als je een webtekst schrijft, maak dan korte alinea’s van 3-5 zinnen. Daarmee laat je voldoende witruimte op de pagina. Dat leest fijner voor je bezoekers.

2. Voeg beelden en video toe aan je pagina

Vooral bij langere pagina’s is het goed om foto’s, graphics en video toe te voegen voor de afwisseling. Een grote lap tekst vindt niemand leuk om te lezen. Je kan de boodschap versterken met leuke visuele elementen.

3. Maak gebruik van tussenkopjes

Maak voldoende gebruik van tussenkopjes. De titel van een pagina is altijd h1. De tussenkopjes maak je h2 en h3. Laat ze altijd van 1 naar 3 of 4 aflopen, zodat het logisch volgt op elkaar. Vooral Google vindt dat belangrijk. Maar kopjes zijn ook fijn voor de lezer.

4. Maak in het begin duidelijk wat je gaat vertellen

In de eerste alinea moet al duidelijk zijn wat je wil vertellen in je tekst. Mensen zijn ongeduldig en willen snel antwoord op een vraag. Maak daarom snel duidelijk welke antwoorden ze zullen krijgen.

PS laat je mij weten of je mijn tips kunt gebruiken? Ik hoor ook graag jouw vragen of opmerkingen!

Vivienne:

“Als je lid wordt van Haar eigen Zaak! krijg je een publicatie op deze website. Ik help je dan persoonlijk om jouw verhaal op de juiste manier op te schrijven. Je krijgt een waardevolle link naar jouw website en ik deel jouw nieuws in de agenda, in mijn nieuwsbrief en socials. Je bereikt 20K vrouwelijke ondernemers. Wil jij ook lid worden? Meld je dan hier aan!“. (link naar mijn webshop)

Vivienne Westerhoud van Haar eigen Zaak! en Wereldonderneemster

Vivienne Westerhoud is eigenaar van Haar eigen Zaak! sinds 2002. Zij studeerde biologie en bedrijfskunde in Wageningen (WUR) en volgde een postdoctorale leergang Copywriting en Wetenschapsjournalistiek in Utrecht (HU). In 2001 startte zij als eerste blogger in Nederland met mamas.nl. Inmiddels heeft zij diverse blogs voor vrouwen, moeders en vrouwelijke ondernemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.