Ondernemer en arbeidsongeschikt, wat moet ik doen?

Arbeidsongeschikt

arbeidsongeschiktAls zzp’er of ondernemer heeft arbeidsongeschikt zijn al gauw financiële gevolgen. Je hebt immers geen werkgever als vangnet voor je inkomen. Wat kun je als zzp’er of ondernemer in zo’n geval doen?

Door ziekte of een ongeval kan het gebeuren dat je niet meer kunt werken. Je bent dan arbeidsongeschikt. Ook een zwangerschapsverlof wordt gezien als tijdelijke arbeidsongeschiktheid. Je kunt volledig arbeidsongeschikt zijn, maar ook gedeeltelijk. Stel dat je zzp’er bent in de bouw. Door rugklachten kun je geen fysieke arbeid meer doen, maar een deel van het werk – zoals het begeleiden van klanten en collega’s – nog wel. In dat geval ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt.

Wat te doen bij arbeids-ongeschiktheid?

Als ondernemer wil je er liever niet aan denken dat het ook jou kan overkomen. Je kunt je werk niet meer doen en hebt geen inkomen. Om te voorkomen dat zo’n situatie nog vervelender wordt, kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (kortweg: AOV) afsluiten.

Wat kost een AOV voor zzp’ers of ondernemers?

Voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering betaal je premie. Wanneer je dan arbeidsongeschikt raakt, ontvang je een uitkering van de verzekeraar. Wat je precies verzekert bepaal je zelf. Het bedrag dat je wilt verzekeren stem je af op de vaste lasten en kosten die je elke maand hebt. Je kunt daarbij voor een ‘eigen risico periode’ kiezen: een tijdelijke periode waarin je zelf voor inkomsten zorgt. Denk bijvoorbeeld aan een ‘eigen risico periode’ van 6 maanden. Je betaalt dan minder premie, omdat je pas na 6 maanden arbeidsongeschiktheid een uitkering krijgt.

Word je als zzp’er of ondernemer arbeidsongeschikt en heb je geen AOV? Dan kun je wel recht hebben op een bijstandsuitkering. Of je die krijgt hangt van bepaalde regels af. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar je eigen vermogen en de levensvatbaarheid van jouw bedrijf. Laat je goed informeren als je nog helemaal gezond bent!

Een reactie

  1. Ondernemer en arbeidsongeschikt :

    Ooit van een broodfonds gehoord? Kijk op http://www.broodfonds.nl.
    Je houd je geld in eigen beheer en bent de eerste 2 jaar “uit de brand” als je ziek wordt. Op basis van vertrouwen en sociale cohesie. Zo kun je de eerste 2 jaar uitsluiten bij een reguliere AOV, dat scheelt enorm!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.