Bestaand bedrijf kopen in plaats van zelf starten

Bestaand bedrijf kopen

Wie een eigen bedrijf start, weet dat er heel wat komt kijken bij het opzetten van een onderneming. Je moet strategieën uitstippelen, investeerders zoeken en alle juiste contracten zelf maken. Een alternatief voor zelf starten is een bestaand bedrijf kopen. Dat kan in het begin misschien duurder lijken, maar op lange termijn kan dit juist zeer rendabel zijn. Ik laat je zien wat de voordelen van het kopen van een bestaand bedrijf zijn. En waarom dit voor jou een slimme zet kan zijn.

Een bestaand bedrijf heeft al een klantenbestand

Een van de grootste voordelen van het kopen van een bestaand bedrijf, is dat dit bedrijf al een klantenbestand heeft opgebouwd. Het heeft tijd gekost om deze klanten te werven en tevreden te stellen. Maar daar hoef jij in principe geen extra energie meer in te steken. Je neemt deze klanten simpelweg over en profiteert dus direct van hun aankopen en loyaal gedrag.

Bestaande bedrijfsstructuur

Een ander groot voordeel van het kopen van een bestaand bedrijf is dat de bedrijfsstructuur al staat. Dit wil zeggen dat het bedrijf al een marketingplan heeft en dat bedrijfsprocessen zijn vastgelegd. Er is ook al een team van medewerkers. Dit betekent dat jij niet vanaf nul hoeft te beginnen en dat je al een werkende structuur hebt. Het is natuurlijk altijd nog mogelijk om bepaalde veranderingen of verbeteringen door te voeren. Maar dat is minder lastig dan vanaf nul beginnen. De machine draait immers al.

Een bestaand bedrijf is geloofwaardig

Een bestaande onderneming is vaak al bekend in de branche en heeft een zekere reputatie. Door een bestaand bedrijf over te nemen, profiteer jij daarvan. Je hoeft niet vanaf nul een reputatie op te bouwen of te vechten voor geloofwaardigheid binnen de branche. De klanten kennen het bedrijf immers al en zijn daardoor eerder bereid om zaken te doen.

Directe inkomsten

Een bestaand bedrijf hoeft niet perse winstgevend te zijn, maar het heeft wel de mogelijkheid om direct inkomsten te genereren. Dit is anders dan bij het opzetten van een nieuw bedrijf. Dan gaat er vaak eerst nog veel tijd en geld in de opstartfase voordat je daadwerkelijk inkomsten kan genereren. Als je kiest voor een bestaand bedrijf kopen, kan je vaak direct inkomsten verwachten, omdat het bedrijf al draaiende is.


LEES OOK: De blogs in mijn rubriek eigen zaak!
EN Van je hobby je werk maken? Ideeën en tips!


Ervaring en expertise

Tenslotte heeft het kopen van een bestaand bedrijf als voordeel dat je direct beschikt over de kennis en expertise die al in het bedrijf aanwezig is. Er zijn waarschijnlijk ervaren medewerkers bij betrokken, met elk hun eigen kennis en vaardigheden. Deze kennis kan jou helpen om de bedrijfsvoering te verbeteren en te laten groeien.

Denk jij erover om te starten met ondernemen? En wil je dan een bedrijf kopen of alles zelf bedenken en ontdekken? Laat jouw ervaring met een bedrijf kopen weten in de reacties, zodat je anderen kan inspireren!

Foto door fauxels via Pexels.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.