Loslaten hoort bij succesvol ondernemen

Loslatendoor: Yvonne de Bruin.

Loslaten hoort bij ondernemen

Loslaten is belangrijk als je gaat ondernemen. Eén van de mooie dingen van deze tijd is dat je makkelijk een bedrijf kunt beginnen. Vaak heb je niet meer nodig dan een idee en een computer. Ik doe het inmiddels al 10 jaar. Wat ik wel heb geleerd in die 10 jaar is dat loslaten een onmisbare vaardigheid is voor een ondernemer. Daarmee bedoel ik dat je eerst iets weg doet om ruimte te maken voor iets nieuws. Maar wat dat nieuwe is, dat weet je nog niet als je het oude loslaat.

“Toen ik de zekerheid los durfde te laten kon ik alles doen wat ik wilde.”

Er moet iets weg, voor ruimte

Vorig jaar zat ik weer op zo’n punt. In drie jaar had ik mijn aanbod voor Sloworganizing opgebouwd. En nu paste het niet goed meer. Ik was zelf veranderd in die tijd en bovendien was mijn aanbod veel te groot geworden, onoverzichtelijk. Niet echt goede reclame als organizer. Ik wil mijn klanten juist van de keuzestress afhelpen, niet er aan bijdragen. Ik wist dat ik iets moest veranderen. Iets moest loslaten. Er moest iets weg. Maar wat? Durfde ik zomaar ergens mee te stoppen? Ik had al die dingen toch niet voor niets gemaakt?

Je kunt alles doen

Gelukkig herinnerde ik me een ontdekking die ik deed toen ik een paar jaar ondernemer was: je kunt alles doen. Als je jezelf maar de ruimte geeft. Eigenlijk heel logisch, net als veel ondernemers was ik voor mezelf begonnen om mijn eigen ding te doen, onafhankelijk van anderen. Maar ik had geen rekening gehouden met de criticus in mezelf. Zomaar prijzen verhogen, dat doe je toch niet? Zomaar stoppen met iets wat je aanbiedt, dat doe je toch niet? Een bestaand aanbod zomaar veranderen, je naam veranderen, een klant weigeren, dat gaat zomaar niet. Toch? Zelfs nu niemand me meer vertelde wat ik moest doen, legde ik mezelf allerlei grenzen op. Ik wilde soms wel iets veranderen, maar vond dat dat niet mocht, niet netjes was. Tot ik me realiseerde dat ik dat helemaal zelf kon bepalen. Dat was nou net het hele idee. Wat een bevrijding en wat een ruimte gaf dat. Ik denk dat ik toen pas echt ondernemer begon te worden. Toen ik de zekerheid los durfde te laten kon ik alles doen wat ik wilde.

Ruimte voor iets anders

Ik realiseerde me dat het nu ook weer tijd was om de opgebouwde zekerheid los te laten. Om ruimte te maken voor iets anders. Waarvan ik op dat moment nog niet wist wat het was. Het was tijd voor loslaten, dat wist ik wel. Hoewel ik dit heel goed weet, betekent dat niet dat het dan ook altijd makkelijk is om te doen.

Op zo’n moment weet ik vaak wel dat ik iets moet loslaten, maar ik ben er nog niet meteen aan toe om het echt te doen. Ik begin dan met fysiek ruimte maken: mijn bureau opruimen, hangmappen schonen, papier vernietigen. Zo kom ik los. Gaandeweg ontstaat dan het vertrouwen dat ik mijn bureau ook mentaal op kan schonen. In dit geval door te stoppen met twee programma’s en door de rest alleen nog op bepaalde momenten aan te bieden, zodat ik met groepen kan werken. En nog geen maand later was daar opeens mijn Reuzensprongdag, een VIP-dag over organizing. Iets wat ik langer wilde, maar waar ik geen vorm aan kon geven. Nu was er wel ruimte voor.

e-book over loslaten

Op dit moment ben ik op een punt dat er weer wat veranderingen aankomen. Dat voel ik aan alles, het is tijd voor weer een stap. Ik ben benieuwd waar ik nu ruimte voor maak. Eerst maar eens mijn bureau opruimen.

Wil jij ook meer vertrouwen om los te laten? Behalve je bureau opruimen, zijn er ook andere eenvoudige dingen die je kunt doen. Lees mijn artikelen over opruimen en loslaten van spullen op mamas.nl.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.