Export: NL Exporteert wijst de weg bij export

export

Export. De wereld op zak. Wie grenzen wil verleggen, kan op elk moment een beroep doen op de app NL Exporteert. Zakendoen in het buitenland wordt eenvoudiger met alle informatie bij de hand.

Wegwijzer bij export

Zijn Polen echt zo formeel in de zakelijke omgang? Wat zijn de macro-economische kengetallen van Turkije? Zijn er financieringsmogelijkheden voor export naar Roemenië? Wie snel de internationale markt in kaart wil brengen, kan sinds kort met één app uit de voeten: NL Exporteert.

Van starter tot expert

NL Exporteert is er voor de ondernemer die voor het eerst een order uit het buitenland heeft ontvangen. Maar ook voor de doorgewinterde exporteur die actuele kengetallen nodig heeft over bestaande en nieuwe afzetgebieden. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ontwikkelde de app in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken ontwikkelde, samen met onder meer ING. De partners zorgen ervoor dat de app altijd up-to-date is. “Alle info is actueel, of het nu gaat om het telefoonnummer van de ambassade in Tokio, voorlichtingsbijeenkomsten over zakendoen in de VS, of economische groeicijfers van Cuba”, zegt Bas Pulles, directeur Internationale Programma’s bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.


LEES OOK: Zakendoen in Polen, waagt u de sprong?
EN Groei door zaken doen in het buitenland: interview met ervaren onderneemster


Wereldkaart

export

NL Exporteert bundelt alles wat een ondernemer moet weten over exportmarkten. “Ik gebruik de app vaak”, zegt Maurits Teunissen, ceo van StyleShoots. “Zo heb ik altijd de meest actuele info en contacten in het buitenland bij de hand.” Wie de ambitie heeft om grenzen te verleggen kan met de interactieve wereldkaart per land actuele kengetallen oproepen, zoals de koopkracht (€33.000) van de 47,7 miljoen inwoners van Spanje. Maar ook marktrapporten zijn direct te lezen, en een agenda met bijeenkomsten van elk land.

Kansen verzilveren

Hoeveel Zloty is een euro? Voor elk land is ook een currency converter beschikbaar. Met een vingerwijzing kunt u de actuele valutakoers oproepen. Is er een tijdsverschil met Nederland? De app heeft het paraat. Ook de contactgegevens van ambassades en handelsposten staan op een rij. Gebruik die contacten vooral, adviseert directeur René van Hell van de Directie Internationaal Ondernemen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. “De Nederlandse overheid staat in 140 landen klaar om Nederlandse ondernemers te adviseren over het zakendoen in dat land. Onze ambassades en consulaten-generaal spelen een belangrijke rol bij het helpen verzilveren van kansen in het buitenland.”


LEES OOK: Zakenpartnerscan van RVO opent deuren in het buitenland


Tips uit NL Exporteert

U gaat wijzer op weg met de tips van NL Exporteert. De app zet ook per land de do’s en don’ts voor zakendoen met andere culturen op een rij. We pikken er een paar uit:

  • Roemenië: als u tijdens een bespreking een drankje krijgt aangeboden is het niet onbeleefd om dat te weigeren als u nog moet rijden;
  • Polen: Polen kunnen harde onderhandelaars zijn. Compromissen sluiten is vaak pas aan de orde als u al langer zaken doet en een vertrouwensband heeft opgebouwd;
  • Turkije: leg geen standaardprijslijst met eventuele kwantumkortingen op tafel;
  • Duitsland: zorg dat uw schriftelijke correspondentie in het Duits onberispelijk is. Laat dit aan professionals over;
  • Spanje: in de zomer werken mensen vaak ’s middags niet. Veel bedrijven zijn het hele jaar door op vrijdagmiddag gesloten;
  • Italië: hou er rekening mee dat betalingstermijnen langer kunnen zijn dan in Nederland;
  • België: verwacht niet aan het eind van het gesprek dat Belgen een knoop doorhakken. Ze willen vaak nog bedenktijd.

Alle ins en outs van export op zak? Download gratis de app NL Exporteert voor iOS of Android.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.