Duurzame werkplek inrichten, 5 tips voor ondernemers

Duurzame werkplekEen duurzame werkplek inrichten is niet alleen goed voor het milieu, je houdt ook rekening met de mensen die er moeten werken. Je zorgt voor frisse lucht, daglicht, een gezonde lunch en de mogelijkheid om in de pauzes in de natuur te wandelen. De inrichting van de werkplek en de processen op kantoor kunnen ook duurzaam zijn. Door gebruik te maken van tweedehands producten en te zorgen dat je zo min mogelijk afval produceert. Doe je dat toch? Maak de footprint van jouw bedrijf dan klimaatneutraal.

Gebruikte meubels

Je wilt op kantoor mooie meubels hebben, die ook ergonomisch verantwoord zijn. Voor een duurzame werkplek is dat ook heel goed mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan gebruikte meubels. Eventueel opgeknapt oud meubilair doet het net zo goed als meubels van nieuwe materialen. Kijk eens bij Albeka.nl. Zij verkopen naast nieuwe meubels ook gebruikte items.

Repareren wat kapot is

Vaak gooien we weg wat kapot is. Maar repareren is een duurzame oplossing om de afvalberg te verkleinen. Je bespaart behalve grondstoffen en afval ook op kosten. Want repareren is vaak goedkoper dan nieuwe spullen kopen. Het is dus fijn als je zelf handig bent of iemand in kunt huren die dit soort klusjes voor je opknapt. Een stoel opnieuw bekleden, een tafel opnieuw in de lak zetten. Heel moeilijk is het niet.

Duurzame energie

Als je een duurzame werkplek wilt creëren, dan doe je er goed aan om ook groene energie te gebruiken. Veel grotere en kleine energieleveranciers zijn er al op gericht om wind- en zonne-energie in te zetten voor het leveren van groene energie. Ook bedrijven maken hier steeds vaker gebruik van.

Volledig digitaal werken

Op een duurzame werkplek heeft een printer nog nauwelijks bestaansrecht. Alles kan digitaal tegenwoordig. Je hoeft documenten eigenlijk nooit te printen. Dat scheelt veel papier en dus bomen en bossen, waar het papier van gemaakt wordt. Digitaal werken heeft ook de weg naar plaats- en tijd- onafhankelijk werken vrij gemaakt. Werken vanuit huis bespaart in veel gevallen ook energie.

Klimaatneutraal woon- werkverkeer

Woon-werkverkeer is vaak een vervuilende schakel in een organisatie. Natuurlijk spaar je het milieu al als je met de trein reist. Of als je in een elektrische auto rijdt. Hoewel je bij die elektrische auto ook de accu niet moet vergeten, die bij afschrijving van de auto een grote vervuiling met zich meebrengt. Om zeker te weten dat je klimaatneutraal opereert, kun je je laten informeren door Nederland CO2 Neutraal. Je kunt dan ook eventuele vervuiling compenseren, zodat je compleet klimaatneutraal werkt.

2 reacties

  1. Weten jullie (droidapp) hoe het zit met het update beleid van android go versies? Als dat net zo goed is als android one op nokia dan is dit voor de niet veeleisende gebruiker toch bijna de enige telefoon die je kan kopen 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.