De eerste 5 redenen om Google Plus wel te gebruiken

Google plus bestaat niet meer
Dit artikel is geschreven in 2012 en verdient een update (dd 2020). Ook al waren er genoeg redenen om Google+ te gebruiken, het heeft geen succes gehad. Google plus bestaat niet meer. In 2019 is de mogelijkheid vervallen om pagina’s aan te maken en zijn bestaande accounts opgeheven.

Google+, ook wel bekend als Google Plus of G+, was een sociaalnetwerksite dat Google in 2011 uitbracht en beheerde. Door sommige experts werd de lancering gezien als een poging om de dominante positie van Facebook aan te vallen. Maar dat heeft Google zelf nooit bevestigd. Er waren meer dan 500 miljoen mensen aangemeld op Google+, waarmee het de op een na grootste sociale media site was. Er was echter weinig activiteit te meten. Berichten werden nauwelijks gelezen, geliked of gedeeld.

In 2012 zag het er nog veelbelovend uit voor Google Plus. Getuige onderstaand artikel door social media expert Jeanet Bathoorn. Maar uiteindelijk heeft het slechts zeven jaar bestaan. Google plus bestaat niet meer.
Google plus bestaat niet meerDoor Jeanet Bathoorn

Heb je al gehoord van Google Plus, de nieuwste uitvinding van Google?

Wordt het weer een flop als Google Buzz en Google Wave? Ik denk het niet.

Wat is Google Plus?

Is Google Plus weer een nieuw sociaal netwerk? Nee, in mijn beleving niet. Omdat je wel een Google profiel moet aanmaken maar je wordt niet gedwongen om heel veel profiel-informatie te delen. Het hebben van een Gmail account volstaat. Maar wat veel belangrijker is, Google Plus is absoluut niet gericht op het maken van vriendjes, het vinden van connections of het vergaren van followers. Dat is een groot verschil met de netwerksites die we al kennen.

Waar is Google Plus dan wel op gericht? Google Plus is gericht op delen. Het delen van informatie met het netwerk dat er voor jou op dat moment toe doet. Een van de belangrijkste functionaliteiten van Google Plus, en dat is ook de reden dat je het zou moeten gaan gebruiken, is dat het je heel veel tijd kan gaan besparen. Google Plus kent namelijk de zogenaamde cirkels. En in elke cirkel zitten mensen die je er zelf in plaatst. Dus stel je hebt een cirkel die je familie noemt, die vul je met familieleden. Met je zus je broer, je oom, je tante, je moeder, je vader… die jij wilt. En op het moment dat zij in die cirkel zitten en ze posten updates, dus ze plaatsen informatie, hoef je alleen maar op die cirkel te klikken om van je familie de updates te zien. Niet zoals in Twitter, alles los en vast door elkaar of zoals op Facebook chronologisch. Dat vind ik een van de grootste voordelen, punt.

Reden één om Google Plus te gebruiken is dus tijd besparen doordat je in cirkels deelt, leest, informatie filtert en sorteert

Lijkt me een heel belangrijke reden.

De tweede reden om Google Plus te gebruiken

is, even terug naar hoe heet het ook al weer, Google Plus. De koppeling van Google Plus aan de zoekmachine Google, aan je Google profiel, aan een Google bedrijfspagina is natuurlijk een übersterke. Dat betekent: vul je profiel zo in dat je gevonden en geassocieerd wordt met de woorden die je zelf kiest. Maar wat inderdaad belangrijker is: maak ook de brandpage (=bedrijfspagina) aan, nu je die aan kunt maken. Een brandpage is vergelijkbaar met de zakelijke pagina in Facebook waar je heel gemakkelijk informatie kunt delen. Je kunt niet de pagina niet pimpen of opmaken. Alles in Google Plus is gericht op delen, dus ook de brandpage. Ook al ben je nog niet heel erg van plan om daar al veel mee te gaan doen, claim in ieder geval alvast die brandpage. Zorg dat je die URL hebt want dan heb je hem maar alvast. Reden twee om Google Plus te gaan gebruiken is dus de zeer sterke koppeling tussen alle Google producten onderling, maak daar gebruik van. De meest gebruikte zoekmachine in Nederland is en blijft Google.

Reden drie is het aanmaken van die bedrijfspagina

. Het is erg gemakkelijk om te doen, erg simpel om te doen. Kies je de goede URL, de goede extensie voor jouw bedrijfspagina, dan zal ook via de Google zoekmachine de bedrijfspagina snel gevonden worden en heb je misschien helemaal geen website meer nodig.

Reden nummer vier om Google Plus te gebruiken is die hele leuke hangout techiek

Start een Google Hangout via een knopje rechts midden. het stelt je in staat om via je webcam contact te maken met een andere Google Plus gebruiker. Is dat nou zo revolutionair? Dat kan Skype toch ook? Ja, dat kan Skype ook. Is het revolutionair? Alleen in de zin dat je weinig extra software nodig hebt. Je installeert de Google voice & video plugin, je kunt meteen beginnen met videochatten. Ook een derde of vierde persoon erbij uitnodigen is heel gemakkelijk. Die persoon hoeft alleen maar te klikken op join this hangout en is er bij. Dus meerdere mensen tegelijk met videobeelden overleggen. Heel erg gemakkelijk, heel erg simpel en dus een heel goede reden in Google Plus in te gaan zetten voor snel, zakelijk overleg.

De vijfde reden is het zoeken in Google Plus

De relevantie van de zoekresultaten wordt hoger, omdat er resultaten worden getoond uit je netwerk. Zo komen er geen anonieme Google zoekresultaten op nummer 1 – of nog erger: de betaalde Google resultaten. Nee, de resultaten waar je netwerk over praat worden eerst getoond. Daarnaast kun je een search direct bewaren. Door weer op de search term te klikken komen je resultaten weer in beeld. Zoeken wordt relevanter en sneller.


Google plus bestaat niet meer. Vind jij dat jammer? Laat het ons weten!

Een reactie

  1. Beste Jeanet,

    Dank voor je stuk. Ik vind het helder en informatief en ik ga mij direct registreren.

    Hartelijke groet,
    Hannah

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.