Beginnen met beleggen in indexen

Beginnen met beleggen

Denk jij erover om te gaan beleggen? De rente is immers laag of zelfs negatief de laatste jaren. Dan lijkt beleggen de enige optie als je veel verdiend hebt de laatste jaren. Maar hoe gaat dat eigenlijk, dat beleggen op de beurs? Beleggen in indexen zoals AEX. Wat zijn indexen precies en hoe start je ermee? Beginnen met beleggen is best spannend. Daarom moet je je altijd eerst goed verdiepen in de voordelen en zeker ook de risico’s die het met zich meebrengt. Die risico’s zijn vaak net zo hoog als de kansen. Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Vestle, een broker ofwel handelaar in de beleggingsmarkt.

Beginnen met beleggen: wat zijn indexen?

Het verhandelen van wereldwijde indexen is steeds populairder. Maar wat zijn indexen precies? En welke rol spelen ze op de wereldwijde financiële markten? Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van bekende indexen zoals de Dow Jones Average, FTSE 100. Hoe werken ze? Beursindexen worden gebruikt als een manier om de prestaties van een groep aandelen op de markt te volgen. Een index is een manier om de prestaties van de aandelen van een bepaalde groep bedrijven of entiteiten weer te geven. Hiervan kan de prijs worden verhandeld met behulp van zogenaamde CFD’s of Contracts for Difference. Als je gaat beginnen met beleggen, moet je eerst weten welke mogelijkheden er zijn.

Verschillende soorten indexen

Er zijn verschillende soorten beursindexen, die we in drie categorieën kunnen onderverdelen.

  1. Het eerste type is een wereldwijde index, zoals de S&P Global 100, die de prestaties meet van aandelen uit verschillende regio’s over de hele wereld.
  2. Daarnaast zijn er nationale indexen die de prestaties van aandelen uit een bepaald land weergeven en inzicht bieden in de economische gezondheid. Bijvoorbeeld de FTSE Developed Europe Index.
  3. De derde groep zijn sectorspecifieke indexen die de prestaties meten van een bepaalde sector van de aandelenmarkt, bijvoorbeeld de tech-industrie. In de financiële wereld gebruiken veel beleggers marktindexen als informatieve bronnen voor hun portefeuilles. Maar ze zijn ook indicatoren voor de economische gezondheid en marktvolatiliteit. Deze laatste is een maat voor de schommelingen in de markt. Hoe hoger deze zogenaamde marktvolatiliteit is, hoe meer koersveranderingen en beweging er op de markt is.

Indexen kunnen worden gebruikt als analysehulpmiddelen maar ook als handelsinstrument. Indexhandel met app-platforms in de vorm CFD’s groeit in populariteit nu de wereld verschuift naar een meer mobiele manier van werken. Handelsapps worden ook sneller en efficiënter. Hoe meer je weet over indexen, hoe beter onderbouwde handelsbeslissingen je kunt nemen als je besluit om het te proberen. Laten we eens kijken naar de AEX-index van Nederland om het handelen in CFD-indexen via app-platforms beter te illustreren.

AEX Index van Nederland

Misschien ben je al bekend met de AEX-index, die de prestaties volgt van 25 van de grootste bedrijven op de Euronext Amsterdam. De index begon in 1983 en is nu één van de belangrijkste indexen op Euronext, samen met de CAC 40 van Frankrijk. Op dit moment bestaat de AEX-index uit bedrijven als Philips, Heineken en Royal Dutch Shell. Op woensdag 31 maart bereikte de AEX-index een recordhoogte van 703,29, waarmee de laatste hoogste stand van september 2000 werd overtroffen.

Het grootste bedrijf in de AEX is ASML Holding NV, een producent van halfgeleiderapparatuur met een marktkapitalisatie van meer dan 200 miljard euro. Er is ook een aantal nieuwe bedrijven aan de index toegevoegd die de reikwijdte veranderen, waaronder Adyen en Just Eat Takeaway.com. Hoe groot is de impact van deze nieuwe bedrijven?

Op het moment dat de AEX-index zijn recente hoogtepunt bereikte, waren de aandelen van Takeaway met 0,7% gestegen – wellicht komt dat niet echt als een verrassing aangezien de thuisblijfcultuur landelijk nog steeds van toepassing is. Hoewel Amsterdam nog steeds gedeeltelijk is afgesloten, groeit de stad als financieel centrum en trekt ze veel bedrijven aan die door de Brexit zijn getroffen en op zoek zijn naar een nieuw hoofdkantoor in de EU. Dit kan veel goeds voorspellen voor de toekomst van de AEX-index, en degenen die de prestaties bijhouden, zouden het laatste nieuws en de ontwikkelingen in Amsterdam goed in de gaten moeten houden.

Hoe werkt dat? Beleggen in indexen in de vorm van CFD’s via app platforms

De prijsbeweging van indexen creëert het soort volatiliteit dat zowel kansen als risico’s kan bieden voor handelaren die beleggen in Contracts for Difference. Met deze zogenaamde CFD’s kun je profiteren van prijsveranderingen in beide richtingen – zowel stijgingen als dalingen – van een grote verscheidenheid aan indexen. Zoals de Nederland 25 (die de AEX volgt) zonder dat je de onderliggende waarde hoeft te kopen. In wezen handel je op de prijsveranderingen – de volatiliteit. En hier ik geef je graag wat nuttige suggesties om in gedachten te houden voordat je begint.

1.      Lees je in op de markt en je broker

Het is belangrijk een broker (handelaar) te vinden die je kunt vertrouwen. Eén die gereguleerd is, zodat je weet dat ze voldoen aan hoge standaarden van gedrag en kwaliteitsnormen. Vestle is zo’n Europees gereguleerde broker die honderden CFD-instrumenten aanbiedt om in te beleggen. Dat kunnen indexen zijn of grondstoffen, ETF’s, aandelen, (vreemde) valuta’s en cryptocurrencies.

Vestle biedt ook een grote verscheidenheid aan handelstools en functies om te helpen beter geïnformeerde handelsbeslissingen te nemen. Daarnaast is het cruciaal voor je handelsreis dat je op de hoogte bent van de markt waarin je handelt. Als je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in de AEX index, lees je dan goed in over de bedrijven, die hier onderdeel van uitmaken. Ook het volgen van brokers en financiële sites kan je helpen op de hoogte te blijven van dagelijkse marktinzichten.

2.      Leer over prestaties uit het verleden

Zodra je een CFD-index heeft gekozen om in te gaan beleggen, is het een goed idee om je in te lezen en je te verdiepen in de prestaties van dit instrument in het verleden. Dit omvat het bestuderen van de factoren die de prijs kunnen beïnvloeden. En hoe het heeft gepresteerd tijdens bepaalde perioden en gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld de Covid-19 pandemie. Deze factoren kunnen variëren van politieke onrust tot economische onzekerheid en sociale veranderingen.

Hoe meer je de betrokken oorzaak en gevolg begrijpt, hoe beter je de markten in de toekomst voor kunt blijven. Zelfs waarschuwingen die je krijgt via social media platforms zoals Twitter kunnen helpen de index vanuit meerdere invalshoeken te bekijken. Bedenk ook altijd dat prestaties uit het verleden een geweldige manier zijn om een goed beeld te krijgen van hoe een index kan presteren, maar dat het nooit een 100% betrouwbare indicator is voor toekomstige prestaties. 

3.      Informeer jezelf over de ins en outs van het beleggen in CFD’s

Hoewel het handelen op prijsbewegingen in de vorm van CFD’s wellicht eenvoudig lijkt, gaat elke kans gepaard met een even groot risico. Dus het is van belang dat je eerst leert hoe het werkt. Als broker met een focus op kennis, biedt Vestle een gerenommeerd educatief hulpprogramma inclusief  PDF handelsgidsen die dieper in gaan op de basisvaardigheden, video tutorials, en 1-op-1 training met een live trading coach die kan helpen uw CFD handelsvaardigheden in je eigen tempo te ontwikkelen. Zorg ervoor dat je kennis opdoet voordat je gaat beleggen in indexen in de vorm van CFD’s via app platforms.

LET OP: Disclaimer
Vestle (voorheen handelend onder de naam iFOREX) is een handelsnaam van iCFD Limited, die door de Cyprus Securities Exchange Commission (CySEC) is gelicenseerd en gereguleerd onder vergunningnummer 143/11. Het materiaal in dit artikel is gecreëerd in samenwerking met Vestle en mag op geen enkele wijze worden uitgelegd, expliciet noch impliciet, direct noch indirect, als beleggingsadvies of als aanbeveling of suggestie voor een beleggingsstrategie met betrekking tot een financieel instrument, op welke manier dan ook.

CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 71.95 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. De in dit artikel vermelde resultaten uit het verleden of gesimuleerde resultaten uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Let op: berekeningen van in het verleden behaalde resultaten kunnen de futures vertegenwoordigen en niet de onderliggende waarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.