Freelancer worden: waar moet je allemaal aan denken?

Freelancer worden, best spannend!

freelancer-wordenDe stap nemen om helemaal voor jezelf te gaan werken? Freelancer worden is niet moeilijk. Het is wel spannend. Maar de wereld van het freelancen neemt zoveel mooie voordelen met zich mee! Naast het indelen van je eigen werktijden en de vrijheid, ontmoet je een heleboel nieuwe mensen, bouw je wat op voor jezelf én doe je wat je echt leuk vindt. Waar moet je allemaal aan denken als je freelancer wordt?

Naam verzinnen

Als je begint heb je een goede bedrijfsnaam nodig. Eentje die blijft hangen bij je klanten en positieve indruk maakt. Al is dat ook afhankelijk van hoe jij je werk aflevert. Mocht je er niet uitkomen, brainstorm dan eens met familieleden of vrienden.

Een goede bedrijfsnaam:

  • Is makkelijk te onthouden
  • Past bij de dienst of de producten die je levert, maar kader niet teveel af
  • Is niet moeilijk te schrijven of uit te spreken
  • Creatief, maar niet te lollig

Inschrijven Kamer van Koophandel

Voor de officiële start schrijf je jouw onderneming in bij de Kamer van Koophandel. Er wordt dan ook meteen een check gedaan op de naam. De KvK organiseert bovendien bijeenkomsten over uiteenlopende onderwerpen binnen het freelance-bestaan. Leerzaam om er een aantal te bezoeken.

Verzekeringen afsluiten

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je inkomen. Wanneer je in loondienst bent, is er vaak via je werkgever heel wat geregeld. Bijvoorbeeld pensioen en doorbetaling bij ziekte. Een ZZP’er belegt, spaart zelf of sluit bepaalde verzekeringen af om ervoor te zorgen dat er geen financiële problemen ontstaan bij bijvoorbeeld langdurig ziek zijn. Denk eens aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en een rechtsbijstandsverzekering.

Administratie

Bij een eigen bedrijf komt heel wat administratie kijken. Zo doe je Btw-aangifte en maak je elk jaar de balans op qua inkomen. Het wordt aanbevolen om hier een accountant voor in dienst te nemen. Administratie is niet de leukste klus, maar er worden ook al snel fouten gemaakt. En deze kunnen je duur komen te staan. Vraag rond bij kennissen die freelancen voor een betrouwbaar persoon. Huur niet de eerste de beste in, ga eerst met een paar mensen in gesprek. Daarna focus jij je mooi op de groei van je onderneming!

Marketing & communicatie

Eén van de manieren om je bedrijf te laten groeien is een goede marketingstrategie. Bepaal de doelstellingen en schrijf een marketing- en communicatieplan. Zaken om daarin mee te nemen:

  • De visie en missie van je bedrijf
  • Doelgroep bepalen
  • Tone-of-voice
  • Een website
  • Advertenties (bijv. Google Adwords of social media kanalen)

Er zijn heel wat bedrijven gespecialiseerd in het snel en effectief in de markt zetten van een nieuw bedrijf. Dit is een aardige investering, maar een slimme overweging.

Netwerkborrels

Nieuwe klanten vind je ook vaak in sociale kringen. Speciaal voor ondernemers heb je door heel Nederland gezellig netwerkborrels. Onder het genot van een hapje en drankje leer je op aardig informele wijze heel wat nieuwe mensen kennen. Dit soort avonden leveren je niet altijd vruchtbare samenwerkingen op, maar praten met mensen uit jouw vakgebied is ook erg interessant.

Waar moet een freelancer nog meer aan denken? Deel je tips en ervaringen in de reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.