Belasting en een auto van de zaak in 2019

Belasting en een auto van de zaakMet een eigen zaak heb je verschillende manieren om je auto te financieren. Je kunt deze op de zaak zetten of privé kopen. In het laatste geval kun je een bedrag voor kilometer vergoeding aftrekken van je belasting. Als je heel weinig zakelijke kilometers maakt kan dit voordeliger zijn dan een auto van de zaak. Met een auto van de zaak kun je ervoor kiezen deze uit je eigen kapitaal te kopen. Dit bedrag kun je als kosten aftrekken van je omzet. Je betaalt dan wel een bijtelling aan de belastingdienst voor privé gebruik. Maar als je het geld niet hebt liggen, dan kan je ook kiezen voor een lening voor ondernemers privé of leasen op de zaak. Financiering zowel als belasting en een auto van de zaak is voor iedereen een puzzel om goed naar te kijken. Het hangt van jouw persoonlijke situatie af wat het meest voordelig is.

Belasting, kosten en de auto die je kiest

Omdat voor iedereen de situatie weer anders is, moet je goed uitzoeken en berekenen wat voor jou de meest voordelige optie is. Belasting, aanschaf en gereden zakelijke kilometers spelen een rol. En ook de auto die je kiest om in te rijden. Koop je bijvoorbeeld een zogenaamde ‘young-timer’ van minimaal 15 jaar oud? Dan betaal je minder belasting. Ook voor elektrische auto’s heeft de belastingdienst speciale tarieven sinds een aantal jaar. Maar deze veranderen ook vaak weer. Zo ben je in 2019 met een elektrische auto die duurder is dan een halve ton niet langer heel voordelig uit.

Welke regels gelden voor 2019 bij de belastingdienst?

Bij een young- timer van de zaak betaal je in 2019 35% bijtelling over de dagwaarde van de auto. Als je dus een auto voor vijfduizend euro koopt, die 15 jaar geleden tien keer meer kostte, dan heb je het voordeel dat je belasting betaalt over een veel lager bedrag. Voor een volledig elektrische auto betaal je slechts 4% bijtelling over de eerste 50.000 euro van de aanschafwaarde. Als je auto duurder is dan dit bedrag, betaal je over het overige bedrag gewoon 22% zoals een benzine auto. Elk jaar kunnen er wel wijzigingen optreden. Want de belastingdienst verzint steeds weer iets nieuws. Dus bekijk jouw specifieke situatie op het moment dat je keuzes moet gaan maken. En zoek uit welke belasting er geldt voor jouw auto van de zaak. Kies aan de hand daarvan op welke manier jij jouw auto gaat financieren. Dat kan je veel geld besparen.

Een reactie

  1. Goed artikel. Een lening voor een auto lijkt me inderdaad een handig idee. Gr. Felix

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.