Van je hobby je werk maken? Ideeën en tips!

Van je hobby je werk maken

Van je hobby je werk maken, dat is een droom die uitkomt voor veel ondernemers. Je doet iets met passie en plezier naast je werk. En na een aantal jaren blijkt dat je er best goed in bent geworden. Dan houdt niets je tegen om te gaan onderzoeken of je er misschien wel je werk van kunt gaan maken. Maar van welke hobby kun je echt leven straks? En welke stappen in het ondernemerschap moet je sowieso niet overslaan. Ik geef je graag wat ideeën en tips!

Van je hobby je werk maken? Deze dingen kun je doen!

Als je van je hobby je werk wilt maken, dan weet jij waarschijnlijk al wat je dan zou willen doen. Maar misschien ben je nog in een vroeg stadium en wil je eerst die hobby beter beheersen. Ik noem een paar voorbeelden van hobby’s die zich prima lenen om je geld mee te verdienen.

1. Van kleding naaien naar een merk lanceren

Houd jij ervan om je eigen kleding te naaien? Of dat van je baby, kinderen en elk ander kind in de familie- en vriendenkring? En hoor jij vaak dat je ‘er meer mee zou moeten doen’? Dan kun je overwegen er een eigen zaak mee te starten. Maar investeer niet teveel in webshop en materialen voordat je een goed marktonderzoek hebt gedaan. Je leest daar verderop in dit artikel meer over.

2. Keramiek maken en verkopen

Pottenbakken is een leuk vak. Misschien is het een passie van jou? En je maakt bijzondere dingen, die je graag met de wereld wilt delen. Het is belangrijk dat je iets nieuws brengt, iets wat niet bij elke  winkel al te koop is. Want daar kun je nooit tegenop. Focus je eerst op één item, waarvan jij en de mensen om je heen helemaal weg zijn. En maak dat in een oplage, die je verkopen kunt.

3. Binnenhuis klussen en styling

Ben jij altijd bij jezelf thuis en bij vriendinnen aan het klussen? Schilderen, plinten plaatsen en de inrichting mooi maken? Voor jou is dat misschien heel gewoon, maar veel mensen kunnen dat zelf helemaal niet. Als je merkt dat je veel vragen krijgt over klussen en styling, dan kun je overwegen hier geld voor te vragen. Dat vraag je niet als het verzoek van vrienden komt, tenzij je er officieel je bedrijf mee start.

4. Social media expert of influencer

Veel jonge meiden doen al jaren zoveel met social media, dat zij zich inmiddels wel expert kunnen noemen. Als het je lukt om veel volgers te krijgen, kun je overwegen om je geld ermee te verdienen. Hoe? Door samenwerkingen aan te gaan met bedrijven, die graag hun product of dienst onder de aandacht willen brengen van jouw volgers. Als dat lukt, ben je officieel een influencer. Je kunt er ook voor kiezen om bedrijven en andere ondernemers te helpen met hun social media strategie. Jij weet immers hoe het werkt. En dat is geld waard.

5. Tekstschrijver

Kun jij goed schrijven? En doe je dat ook heel graag? Dan kun je dat heel eenvoudig ook zakelijk gaan doen. In de zin dat je er alleen een computer voor nodig hebt. Zorg ervoor dat je jouw niche vindt en blijf dichtbij je eigen interesse. Er zijn veel onderwerpen waar tekstschrijvers over kunnen schrijven. Maar als je kiest voor een specialisme heb je meer kans dat je daadwerkelijk opdrachten krijgt. Het zal je helpen om als specialist gezien te worden. Ga na over welke onderwerpen je veel weet en positioneer jezelf als expert op dat gebied.

6. Van hobby tuinier naar hovenier

Van je hobby je werk maken hovenier

Tuinieren is voor veel mensen een hobby. Maar net zoveel anderen komen vaak niet echt aan hun tuin toe. Omdat ze een druk gezin hebben, of omdat ze er zelf te oud voor worden. Als je al jaren tuiniert, heb je een goede plantenkennis en weet je alles over de verzorging van een tuin. Dan is de stap naar het ondernemerschap snel gezet.

Van je hobby je werk maken? Tips voor succes!

Als je van je hobby je werk wilt maken, pak het dan goed aan. Je start niet zomaar in het wilde weg een bedrijf. Volg eerst deze tips op en besluit daarna pas of het een goed idee is om je eigen bedrijf te starten.

Tip 1. Doe een marktonderzoek

Voordat je begint met ondernemen is het belangrijk om de markt te verkennen. Je kijkt naar de concurrentie en ook naar de vraag vanuit klanten. Hoeveel aanbieders zijn er al in de markt? Zitten die bij jou in de buurt? Maken die dezelfde soort items? Of leveren zij dezelfde dienst? Daarnaast is het belangrijk om te weten hoeveel potentiële klanten er zijn voor jouw aanbod. Zoals je weet zijn er heel veel bedrijven, die kleding verkopen. Maar ook echt iedere Nederlander heeft kleren nodig. Laat je dus niet ontmoedigen door een groot aanbod. Maak een inschatting of er een plekje ofwel niche is voor jouw aanbod.

Tip 2. Vind je niche en start een merk

Een niche is een stukje van de markt, die jij heel specifiek kunt helpen. Stel je bent hovenier en je richt je alleen op ouderen. Dan ontwikkel je een merk dat focus legt op de behoeften van die doelgroep. Tijd nemen voor een kopje thee bijvoorbeeld. Een gezellig praatje maken en netjes spreken. Daar kun je deze groep zo enthousiast mee maken, dat ze het tegen iedereen gaan vertellen. Ook als je kleding naait is het belangrijk er een ‘merk’ van te maken. Branding is belangrijk bij kleding. Maar ook als social media expert of keramiek atelier moet je goed nadenken over je uitstraling en de naam en huisstijl, die je wilt voeren. Het maakt dat mensen je onthouden.

Tip 3. Werk met degelijk, duurzaam gereedschap

Misschien naai je nu op de oude naaimachine van je moeder, of sta je te klussen op een oude trap. Als je gaat ondernemen is het tijd voor goed gereedschap dat lange tijd meegaat. Denk aan een nieuwe naaimachine of lockmachine een nieuwe laptop of de juiste tacker voor jouw klus. Tuingereedschap dat tegen een stootje kan of een professionele draaitafel voor je keramiek. Als je gaat ondernemen, moet je professioneel gereedschap hebben. Deze kosten zijn belangrijk om op een rijtje te zetten. Zodat je uit kunt rekenen hoeveel je moet verdienen om dat te bekostigen en er ook nog iets aan over te houden. Je neemt deze kosten dus ook mee als je gaat bepalen welke prijzen je moet vragen voor je werk.

Tip 4. Volg de belangrijkste trends: duurzaam en fairtrade

Trends zijn er altijd. En dan heb ik het niet over een hype. Je kunt met een hype ook wel geld verdienen, maar dan moet je er snel bij zijn of de hype zelf veroorzaken. Anders ben je te laat. Bij trends is dat anders. Een trend loopt jaren door. Soms naar een doel, zoals de transitie naar een duurzame wereld. Duurzaamheid in alles wat je doet is een belangrijke trend, die ik elke startende ondernemer aanraad te volgen. En als je inkoopt uit andere landen, zorg dan altijd dat het fairtrade is. Want sociale gelijkheid en een waardig leven voor iedereen op deze planeet heeft bij steeds meer klanten prioriteit. Je kunt het onderdeel maken van je merk, het helpt je om een identiteit te creëren die veel mensen aanspreekt. Dus ha duurzaam en biologisch tuinieren, maak babykleding van duurzame, fairtrade materialen en schrijf over duurzaamheid. Je begrijpt het wel.

Tip 5. Maak een ondernemingsplan

Wat staat er in een ondernemingsplan? In een ondernemingsplan zet je alles wat je uitzoekt over de markt en maak je een prognose over geld. Hoeveel geld heb je nodig om te starten? Voor een website, software, machines, gereedschap of het kopen van een bedrijfsauto. En welke kosten zijn terugkerend? Wat kost de bedrijfsvoering, zoals boekhouder en de inkoop van materialen zoals planten, stoffen, klei, verf en behang? Wat zijn de reiskosten, advertentiekosten, hosting en telefonie? In jouw ondernemingsplan zet je alles op een rijtje wat je van te voren kunt bedenken over jouw bedrijf. Als dat klaar is, kun je bepalen of jouw plan haalbaar is.

afbeeldingen alletwee van Pexels.com. Bovenaan: Cottonbro, tweede foto: Anna Shvets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.