Home > Haar auto

Haar auto

haar auto van de zaak voor ondernemers

Haar auto van de zaak voor zelfstandig ondernemende vrouwen

Als je zelfstandig ondernemer bent is mobiliteit belangrijk. Je kunt op verschillende manieren jouw auto inzetten voor je werk. Je kunt je privé-auto zakelijk gebruiken of de deze op de zaak laten inschrijven, waarna je dus privé kunt rijden met de auto van de zaak. Het is nog niet zo heel gemakkelijk om uit te rekenen wat voordeliger is. Zeker als je bijvoorbeeld een heel zuinig model rijdt met weinig CO2 uitstoot, waarvoor speciale kortingsregelingen bestaan voor de bijtelling. Soms is dat belastingvoordeel zo groot dat het voordeliger is de auto op de zaak te zetten. Het hangt er ook vanaf hoeveel kilometers je rijdt per jaar en hoe oud deze is. Vrouwelijke ondernemer en haar auto, dat mag een mooie match zijn.

Privé-auto zakelijk rijden

Je kunt als ondernemer je privé auto gebruiken voor zakelijk verkeer. Alle kilometers die een onderneemster rijdt met haar auto met een zakelijk doel, zoals het bezoek aan klanten of leveranciers, kan zij bijhouden als zakelijke kilometers. In de boekhouding kun je daarvoor 0,19 cent per kilometer aan kosten aftrekken. Het aankoopbedrag kun je niet aftrekken van de belasting, dat is immers een privé uitgave. Maar de btw voor gebruiks-, onderhouds-, reparatiekosten kun je naar rato van het zakelijke gebruik in mindering brengen op je omzet.

Auto van de zaak privé gebruiken

Als je de auto van de zaak rijdt, kun je het aankoopbedrag opvoeren als ondernemerskosten. De auto is dan onderdeel van het ondernemingsvermogen. In dat geval zijn alle autokosten voor rekening van je eigen zaak. Als je deze ook privé gebruikt, houd dan rekening met een fiscale bijtelling als je meer dan 500 privé-kilometers per jaar rijdt.

Schone, kleine, of oudere auto

Afhankelijk van de CO2 uitstoot van de auto van de zaak, bedraagt de fiscale bijtelling in 2015 tussen de 4 en 25% van de oorspronkelijke cataloguswaarde. Hier lees je welke bijtelling bij welke hoeveelheid uitstoot hoort. Hoe schoner je rijdt, hoe minder je betaalt. Is je auto van de zaak ouder dan 15 jaar? Dan is de bijtelling tussen de 14 en 35% van de waarde op dit moment. De waarde van een oudere auto is een stuk minder dan de oorspronkelijke cataloguswaarde, dus dat kan voordelig zijn. Als je een klein model rijdt, is het voordeliger in de bijtelling omdat de cataloguswaarde laag is. Er zijn dus veel factoren die bepalen wat in jouw situatie het meest voordelig is. Hier vind je een tool om de bijtelling van de auto van je zaak te berekenen.

Vind je het leuk om meer over auto’s te lezen? Kijk dan ook eens op haarauto.nl, voor vrouwen, auto’s & vrije tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *