Renata Hamsikova: ‘Je aanpassen zonder jezelf te verliezen’

Renata Hamsikova is eigenaresse van het adviesbureau IeKu Advies, www.ieku.nl. Zij is specialist in onderwijs aan hoogbegaafden. Zij richt zich op ouders van hoogbegaafde kinderen en helpt hen passend onderwijs voor hun kind te krijgen. Zij geeft sociale vaardighedentraining aan hoogbegaafde kinderen en jongeren. De kinderen leren beter om te gaan met hun omgeving. Hoe pas je jezelf aan zonder jezelf te verliezen?

Waarom ben je voor jezelf begonnen? Het geeft mij de vrijheid mijn tijd in te delen en mijn klanten te kiezen. En het geeft mij onafhankelijkheid. Ik kan mijn ideeën en mijn creativiteit daarin kwijt.

Hoe heb je je voorbereid op je eigen zaak? Ik heb de site van KvK doorgenomen. Ik heb een kantoor aan huis en verder heb ik ook niet zoveel kosten. Ik heb mij vooral voorbereid op het marketing-verhaal en ben daar nog steeds mee bezig (hoe bereik je potentiële klanten, hoe promoot je jezelf).

Waarom doe je precies wat je doet? Toen mijn eigen zoon hoogbegaafd bleek te zijn, kwam ik er al snel achter dat er geen voorzieningen op school waren voor hoogbegaafde kinderen. Ik heb toen een plusklas opgezet op zijn school en ik startte met een studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ik wilde zelf een expert worden op het gebied van hoogbegaafdheid, zodat ik meer kon betekenen voor deze kinderen.

Wat maakt jouw product een uniek product? Ik heb een rationele en wetenschappelijke benadering.  Daar zijn mijn adviezen altijd op gebaseerd (zonder de emotionele kant uit het oog te verliezen natuurlijk). De sociale vaardighedentraining die ik geef is uniek in Nederland. Deze training is speciaal door mij geschreven voor de doelgroep. En niet te vergeten, de nieuwsbrief Krabbelz die ik regelmatig schrijf is uniek in mijn branche, omdat ik daarin tips en adviezen geef aan ouders en onderwijzers van hoogbegaafde kinderen.

Wat is jouw inspiratie? Mijn eigen kinderen zijn mijn grootste inspiratie omdat ik aan hen kan zien waar een goede begeleiding toe kan leiden. Ook als de kinderen tegen hun moeder zeggen: “Daar was het leuk, bij die mevrouw, ik mocht allemaal leuke en moeilijke spellen doen”, dat is ook mijn inspiratie.

Wat is je valkuil? Zaken direct willen oplossen.

Heb je een gouden tip voor andere onderneemsters? Verdiep je in de sociale media en het nieuwe marketing. Een blog, Twitter, LinkedIn, Facebook zijn onmisbaar.

Renata Hamsikova, www.ieku.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.