Interview met Petra de Ree: de VrouwenCoach

door: Susanne Schillings
Wat Petra de Ree (1963) in haar eigen leven heeft meegemaakt, wil ze delen met andere vrouwen. Petra coacht en traint vrouwen vanuit haar eigen passie en gedrevenheid. Ze gelooft in het creatie-vermogen van elk mens. ‘Resultaat boek je door in beweging te komen. Je moet het zelf doen.’

Waarom ben je voor jezelf begonnen?
De afgelopen twintig jaar heb ik van alles gedaan. Maar ik raakte snel uitgekeken op een baan en ik wilde niet tien jaar bij hetzelfde bedrijf zitten. Daarbij wist ik dat ik eigenlijk niet geschikt was om tussen vier muren te zitten. Tijdens een zakenreis zat ik in mijn hotelkamer en besefte dat mijn moeder, zuster en twee van mijn beste vriendinnen jarig waren en weer was ik er niet bij. Toen vroeg ik me af: Is dit nu mijn leven? Kort daarop heb ik ontslag genomen. Ik ging naar mijzelf luisteren en besloot mijn leven om te gooien en een eigen zaak op te zetten.

Hoe heb je je voorbereid op je eigen zaak?
De eerste periode zat ik elke dag in het Vondelpark. Een jaarlang ben ik bezig geweest met uitzoeken wat ik écht wilde. Ik heb een Hbo-opleiding tot therapeut en coach gevolgd en vele trainingen. Dat doe ik nog steeds om mezelf te blijven ontwikkelen. Eerst ben ik traumatherapeut geweest, totdat ik zwanger raakte. Met een klein wezentje in me kon dat niet meer. Op mijn 39ste kreeg ik een zoon. Ik kreeg een cadeautje en wilde het zelf uitpakken. Het eerste jaar na de bevalling ben ik alleen moeder en huisvrouw geweest en heb ik enorm genoten. Toen begon het weer te kriebelen om aan de slag te gaan.

Waarom coach je alleen vrouwen?
Vrouwen werken inspirerend op vrouwen. Ik vind het belangrijk dat vrouwen trots zijn op zichzelf. Op hun kwaliteit en kracht. Ik begeleid en daag vrouwen uit om in oplossingen te denken. Ik help ze hun hart te volgen en te visualiseren wat ze écht willen. Ik focus veel op onderwerpen die met vrouwen en kinderen te maken hebben. Vrouwen voeden kinderen op en kunnen kinderen veel meegeven. Maar kinderen zijn ook de eersten waarop we onze stress afreageren. Als je geen energie maar wel stress hebt tijdens het ontbijt, sta dan eens half uurtje eerder op. Neem tijd voor je kinderen. Het ontbijt zal anders verlopen en jullie zullen er meer plezier aan beleven. Uiteindelijk houd je zelfs tijd over.

Wat maakt VrouwenCoach een uniek produkt?
Ik leer vrouwen te denken in mogelijkheden. Dat is mijn product.
Het zit in de genen van vrouwen om te zorgen. Als je op jezelf gericht bent en weet wat je wilt, dan word je al gauw als egoïstisch gezien. Overal sijpelt ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ doorheen. Die beperkende overtuigingen moeten we aanpakken. Door met overtuigingen en conditioneringen aan de slag te gaan, verander je zelf en verandert je omgeving. Gebruik wie je bent als een instrument. Maak het persoonlijk, laat het voor je werken. Vertaal het naar je eigen waarheid. Vrouwen zijn niet zo duidelijk in wat ze voelen en denken. Ik leer vrouwen hun eigen reacties, stress en overtuigingen te begrijpen. Privé en zakelijk. We voelen, we denken… maar we doen niet. Vrouwen kunnen elkaar helpen, maar pas dan als we aangeven wat we echt nodig hebben. Ik wil dat vrouwen zichzelf en elkaar gaan waarderen.

Wat is jouw inspiratie?
Ik geloof dat het leven moeiteloos is. Ik geloof niet dat er íets in je leven is, dat je tegenhoudt behalve je eigen overtuigingen. Het gaat erom te stoppen met in beperkingen denken. Uiteindelijk is alles mogelijk. Ik geloof dat alles uit energie bestaat. Mensen en dingen. Alle energie die je uitstuurt, krijg je terug. Gedachten en gevoelens zijn energie. Energie zit ook in dromen… en energie kun je verschuiven.

Wat is je valkuil?
Wij vrouwen bedenken dezelfde businessplannen en websites als mannen, maar we doen er vaak niets mee. Wanneer ik liever ga strijken in plaats van een nieuwe klant bellen, weet ik dit is een signaal: ik wil iets niet doen. Als ik van alles bedenk en het niet doe, is het een uitdaging om het juist wél te doen. Dan gebeuren er wonderlijke dingen.

Heb je een gouden tip?
Wees trouw aan jezelf. Toen ik besloot om me alleen op vrouwen te richten, kreeg ik als reactie: dat is het stómste wat je kunt doen. Je moet meedoen met wat de massa vindt en denkt. Kijk naar je eigen kwaliteiten en maak er gebruik van. Laat je niet in een hoek zetten. Ga uitdagingen aan, zet iets in gang. De uitkomst komt vanzelf. Vraag je af waar je echt blij van wordt. Ga alsjeblieft niet in de slachtofferrol zitten. Dat hebben vrouwen tot een soort kunst verheven. Nog een tip: DOEN! Ga de uitdaging aan. Soms krijg je 59 keer een nee, maar die 60ste keer een ja en zo gaat de bal vanzelf rollen.
www.vrouwencoach.nlwww.petraderee.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.