Digitale nomaden werken over de hele wereld met handige apps

Digitale nomadenMet handige apps die we met onze mobiele telefoon kunnen gebruiken, worden we steeds flexibeler in ons werk. We kunnen onafhankelijk van tijd en plaats werken en toch in contact blijven met klanten en collega’s. Er zijn ook nadelen aan werken op afstand. Als we elkaar face-to-face spreken, begrijpen we elkaar altijd nog een stukje beter dan via andere kanalen. Hoewel live video contact al aardig in de buurt komt. Het mobiele tijdperk geeft ons in elk geval een keuze. De keuze om niet meer elke dag naar kantoor te hoeven reizen. Er zijn daardoor steeds meer professionals die ook over de grens gaan werken. Met een laptop en een telefoon, handige apps en goede wifi kun je immers overal aan het werk. Het leven van digitale nomaden is helemaal van ‘nu’!

De apps van digitale nomaden

Als je vanuit het buitenland wilt werken voor opdrachtgevers in Nederland, kun je natuurlijk via e-mail of telefoon contact houden met je collega’s of opdrachtgevers. Als zelfstandig werkende professional hoef je niet elke dag live contact te hebben met je klanten om je werk goed te kunnen doen. En je kunt het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken. Door het gebruik van handige mobiele apps. Heb je klanten of collega’s waarmee je in contact wilt blijven? Neem een app als Yammer of Slack, waarmee je direct kunt communiceren over de voortgang van het werk. Of kijk eens naar het gratis management platform Asana. Je kunt daar projecten met maximaal 30 gebruikers per project beheren. Je kunt elkaar taken toewijzen en voortgang real-time volgen. Zo weet je op elk moment wat de status is van een project en welke deadlines er zijn voor wie. Je kunt er ook een Dropbox-account aan koppelen, waardoor je bestanden uit Dropbox kunt delen met de mensen waar je mee samen werkt. Je maakt jouw werk daarmee onafhankelijk van tijd en plaats. Ook tijdsverschil met een ander werelddeel wordt minder relevant, mocht je ver weg willen werken.

Waar wil jij werken?

Zelf reisde ik vorige maand naar Bali om eens uit te proberen hoe het leven van digitale nomaden voelt. Ik had vorige zomer al een goede omzet weten te behalen in de avonduren, terwijl ik overdag de Portugese cultuur opsnoof en met mijn kinderen pret maakte op het strand. Ik merkte op Bali wel dat de warmte me sneller moe maakte. Maar dat is een kwestie van acclimatiseren. Een teken dat ik de volgende keer wat langer weg mag gaan. In Azië is bij iedere palmboom wifi te vinden, maar voor een stabiele internetverbinding koop je voor een paar euro ook al een lokale simkaart om in contact te blijven. Bellen met of zonder beeld met Whatsapp werkte ook heel goed. Het tijdverschil is eigenlijk heel fijn, want pas halverwege de middag wordt Nederland wakker. Dan had ik al yogales gevolgd, gezwommen in zee en praatjes gemaakt met een paar vriendelijke Balinezen. Welke mogelijkheden zie jij om als digitale nomade te leven? En wat zou jouw gedroomde bestemming zijn? Heb je meer tips? Deel ze hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.