Horecazaak starten iets voor jou? Checklist voor starters!

horecazaak startenVeel mensen dromen vroeg of laat wel eens over een eigen horecazaak starten. Als je op een mooie plek in de wereld bent waar je wel een hotel zou willen starten aan zee. Als je van koken houdt en dat vaak voor vrienden doet, droom je misschien van een gezellig restaurantje. En dikke pret in een danscafé geeft je het gevoel dat je daar wel elke dag wilt zijn. Maar je weet natuurlijk ook dat er veel meer bij komt kijken dan de gezellige momenten met de gasten. Ben jij als mens echt geschikt als horecaondernemer? Is jouw concept levensvatbaar? Daarna komt pas de enorme lijst met praktische voorwaarden.

De voordelen van een horecazaak starten

Een horecazaak starten geeft jou de vrijheid om je eigen ideeën neer te zetten. Je mag doen wat jij wilt. Je kunt je creativiteit de vrije loop laten en jouw zaak helemaal op jouw manier inrichten en een kaart samenstellen naar je eigen smaak. Als je nu op kantoor werkt, breek je heerlijk uit de sleur, want geen dag is meer hetzelfde. Je ontmoet veel verschillende mensen, die als het goed is blij zijn met jouw werk. Als koken je passie is, kun je elke dag je hart ophalen in je eigen restaurant. Maar voordat je start is het ook goed om de nadelen te kennen. En daar goed over na te denken. Zie jij het jezelf echt doen?

De nadelen van een horecazaak starten

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Je moet een behoorlijke investering doen om je horecazaak op te zetten. Al start je een eenvoudige bar, je hebt naast de inrichting en de barkoeling ook een pand nodig. Een kleine verbouwing en personeel. Als je een investeerder vindt, moet deze ook geloven in jouw concept en ideeën. De bank zal zich inhoudelijk minder met de inhoud bemoeien dan een investeerder, maar rekent bikkelhard af als het mis loopt. Helemaal vrij ben je dus wat dat betreft niet. Je moet ook harder werken dan wie dan ook. Tijdens openingstijden doe je er alles aan om je  gasten een mooie tijd te geven. Daarna is het opruimen en schoonmaken. De volgende dag ben je bij een restaurant al uren voor openingstijd aan het koken en voorbereiden. Je hebt dan je administratie, marketing en de inkoop nog niet gedaan. Zeker als je zelf in je zaak gaat werken, is je dagelijkse vrijheid heel beperkt. Je werkt voortdurend onder druk. De ‘show must go on’ voor jouw klanten en je moet goed tegen stress kunnen. Tijdens de feestdagen en op verjaardagen in de avond ben jij aan het werk, dus zorg dat jouw partner of gezin achter jouw zaak staan. Het belangrijkste deel van je omzet mag je gelijk uitgeven aan je personeel, verzekeringen, huur van het pand, inkoop van voedsel en materialen. Reken dus, zeker in het begin, niet op goede inkomsten voor jezelf.

——————————————————–
LEES OOK: Je eigen horecazaak in 10 stappen dit zijn de musthaves
EN Reclame maken voor je winkel of horecazaak
——————————————————–

Ben je  geschikt? Ga aan de slag!

Als je dit allemaal leest en denkt dat je dat er allemaal ruim voor over zou hebben, dan is dat een goed teken dat je misschien wel een horecaondernemer in hart en nieren bent. Behalve specifieke kennis en vaardigheden is het belangrijk om een goed gevoel voor trends te hebben, leren te delegeren en een natuurlijke gastvrijheid te kunnen bieden. Dan kun je aan de slag. Zoek een goede plek, werk je idee uit en creëer de sfeer die je voor ogen hebt, vraag vergunningen aan, volg eventueel een korte opleiding om de juiste diploma’s te behalen. En werk een marketingplan uit, zoek personeel, kies je leveranciers, stel de kaart samen. Ga ervoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.