Home > Columns > De Mythe rond Geld en Spiritualiteit

De Mythe rond Geld en Spiritualiteit

door: Prema Devi Ishaya Monnik, www.premadevi.com.
Vanuit een geloof dat geld een zonde is en dat je, voor spirituele groei, het beste afstand kunt nemen van al je bezittingen, zijn we terecht gekomen in de Secret-achtige opvattingen dat je alles kunt krijgen wat je maar wenst, door de wet van aantrekking. Hoe vertaalt geld zich nu echt in deze tijd van hoger bewustzijn? En is materiële rijkdom oké?

Het is een misvatting dat materiële rijkdom of geld niet spiritueel is. Het is allang niet meer nodig om te leven als een monnik in een grot met slechts een oranje gewaad als bezit. Bij spiritualiteit draait het om het ervaren van eenheid, materiële zaken horen daar net zo goed bij en is ook bedoeld om
van te genieten.

Veel mensen worstelen met hun relatie met geld en materie, wat regelmatig leidt tot gehechtheid aan bepaalde zaken. Door gehechtheid vergeet je wie je werkelijk bent en denk je iets nodig te hebben van buitenaf om jouw waarde mee uit te drukken.

Relatie met geld
Alles wat we geleerd, gehoord, gezien en ervaren hebben toen we klein waren, heeft onze relatie met geld gevormd. Misschien heb je gehoord dat er niet genoeg is, dat geld stinkt of dat geld niet gelukkig maakt.

Deze waarheden heb je al vroeg in je leven overgenomen en zitten zo diep in jouw onderbewuste, dat je niet eens meer door hebt dat ze jouw leven beïnvloeden via jouw gedachten, handelen, en reacties. Omdat ze al zo lang en diep met jou zijn verweven, voelen ze vertrouwd en eigen: ‘Zo ben ik nu eenmaal.’ Dat waarvan wij diep van binnen overtuigd zijn, wordt gemanifesteerd in ons leven.

Een voorbeeld: als je ervan overtuigd bent dat de stad Amsterdam een gevaarlijke plek is, dan zul je dit zeer waarschijnlijk ervaren. De overtuiging zorgt er namelijk voor dat je – zeg maar – met een gekleurde bril kijkt. Hierdoor zie je dat, waarvan jij overtuigd bent. Je trekt dezelfde energie aan.

Dagelijks voeren wij een interne dialoog over geld. Wel of niet je geld ergens aan uitgeven, zorgen over voldoende geld, twijfel of je een goede financiële beslissing neemt, etc. De stem in ons hoofd voorziet ons graag van commentaar voor, tijdens of na onze acties. We luisteren ernaar, het zijn tenslotte onze eigen aangenomen waarheden. Het is alleen niet de werkelijke waarheid, het is slechts aangenomen als waarheid toen we nog klein waren, met het bewustzijn wat we op dat moment hadden. De werkelijke waarheid is veel groter en is door iedereen te ervaren.

Wie jij Bent, is Overvloed
De kern van wie jij bent, jouw bron, is liefde, plezier, vrede, geluk én overvloed. Dit betekent dat we niets nodig hebben van buitenaf, niets hoeven aan te trekken, maar dat we juist bewust moeten worden van wie we al Zijn. Zodra je je dit realiseert, komen dingen naar jou toe.

Overvloed betekent dat je de mogelijkheid hebt om te doen wat je wilt doen, wanneer je het wilt doen. Overvloed heeft dus niet per se met geld te maken. Het kan in de vorm van geld komen, maar net zo goed in een andere vorm: iemand die je iets geeft, een persoon die je toevallig ontmoet en die jou in staat stelt te doen, wat je wilt
doen, etc.

De reden dat we niet of weinig Overvloed ervaren in ons leven, komt dus omdat we nog steeds luisteren naar onze verouderde denkpatronen over geld. Iedereen weet dat het goed is om de computer regelmatig schoon te maken, oude bestanden te verwijderen, anders loopt hij vast. Gek genoeg lopen wij zelf nog allemaal rond met zwaar verouderde overtuigingen, waarvan enkelen zelfs zijn overgedragen van generatie op generatie: de Nederlandse zuinigheid, een appeltje voor de dorst hebben, bijvoorbeeld.

Overvloed ervaren
Wat kun je nu doen om meer overvloed te ervaren in je leven en dat te doen wat je graag wilt doen, wanneer je het wilt doen? Niets. Doen impliceert actie, wat gevolgd wordt door stress over het te verwachten resultaat. En op meer stress zitten we niet te wachten. Na het lezen van dit artikel zul je je meer bewust zijn van jouw gedachten, handelingen en opvattingen omtrent geld en weten dat deze waarschijnlijk niet in harmonie zijn met de hoogste waarheid. Met deze verouderde opvattingen en overtuigingen hoef je ook niets te doen. Hoe meer aandacht ze krijgen, hoe meer ze blijven leven! Op het moment dat je je bewust bent van de beperkende gedachten of handelingen, heb je de vrijheid om een andere keuze te maken, één die meer resoneert met jouw ware zelf.

Overvloed zijn we allemaal, we zijn ons er alleen nog niet (ten volle) van bewust. Het is voor iedereen mogelijkheid om het in de grootste hoedanigheid te ervaren, iedereen is het waard.

The act of creation is the act of realizing that something was already there.

Meer lezen?
In mijn nieuwe E-book ‘Geld houdt van jou!’ lees je over het ontstaan van overtuigingen, ontdek je jouw overtuigingen, leer je hoe de oude overtuigingen weggaan en tevens leer je ‘opnieuw’ over geld!

Bestel het boek hier!

© Prema Devi Ishaya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *