Column: Figuurtypes

door: Maaike Noomen www.buitenstebinnen.nl.

Vast weleens van gehoord: de verschillende figuurtypes. Bijvoorbeeld de appel, peer, kegel, wijnglas. Misschien kennen jullie Trinny en Susannah. Voor diegene die ze niet kent, dit zijn twee Engelse stylistes die o.a. een televisieprogramma hebben gehad in Nederland en een stijlgids hebben geschreven voor ieder figuur. Zij komen in hun stijlgids met figuurtypes als het ijshoorntje, de cello, de vaas en de baksteen. Ik heb hier persoonlijk niet zoveel mee. Waarom niet? Omdat ik van mening ben dat iemand nooit één bepaald lichaamsvorm heeft.

Tijdens workshops vinden vrouwen het vaak moeilijk en confronterend om voor de spiegel te staan. Als ik ze vervolgens vraag om punten op te noemen die ze mooi vinden aan zichzelf, noemen ze snel twee dingen op en gaan dan snel door naar de hele waslijst die ze niet mooi vinden. Ik vraag me vaak af waar dit minderwaardigheidscomplex van ons vrouwen toch vandaan komt?  Misschien van alle tijdschriften met gefotoshopte modellen? Of zijn we van nature geneigd om naar het negatieve te kijken?

Als ik naar mezelf kijk, vind ik mijn lichaam ook niet altijd mooi en kan ik waarschijnlijk ook meer dingen op noemen die ik niet mooi vind als wel. Alleen ik probeer dit te doorbreken en te kijken naar wat ik wel mooi vind en mijn lichaam te accepteren zoals het is. Dat is ook één van de redenen waarom ik vrouwen niet in een “figuurtype hokje” stop tijdens een advies. Ieder figuur heeft wel iets van een appel, een peer of een kegel. Veel belangrijker is het om in te zoomen op de schoonheid en kracht. Die willen we uiteraard extra benadrukken. Datgene waarmee we minder blij zijn, kunnen we heel handig met kleding camoufleren. Dat is het praktische van kleding. Zo hebben ze niet voor iets corrigerend ondergoed uitgevonden!

Probeer dus naar alle mooie dingen te kijken, wat mij betreft zijn dat je handen of je tenen. Als je maar blijft kijken naar al het negatieve, zie je je eigen stralende (innerlijke) schoonheid niet meer. Reageren op deze blog kan hieronder of via Twitter (@Kledingcoach), Facebook (Maaike Noomen) en via e-mail. Mocht je tips of advies willen hebben, kun je altijd bij me terecht.

Liefs,

Maaike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.